Najnovije

PUTINOV MOĆNI "TIGAR": Rusija priprema oklopna vozila nove generacije

Ruska armija će posle sirijske operacije kupiti dodatnu partiju oklopnih vozila „Tigar“. Modifikovana verzija će prvi put biti predstavljena javnosti sredinom 2018. godine.

Ilustracija (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Otkako su ruski vojnici izašli bez ogrebotine iz borbenog vozila „Tigar“, koje su teroristi „Islamske države“ spalili u borbama, rukovodstvo Ministarstva obrane RF je odlučilo da kupi dodatnu partiju tehnike, ali i da finansira razvoj nove generacije ovog vozila.
„Sledeće godine ćemo predstaviti ’Tigra’ nove generacije, sa novom konstrukcijom, većom nosivošću i boljom zaštitom“, rekao je za  Sergej Suvorov, šef informativne službe vojnoindustrijske kompanije koja proizvodi oklopna vozila „Tigar“.
Vozilo će imati donji deo šasije u obliku latiničnog slova V, udobniji smeštaj posade i drugi, treći i četvrti rang zaštite.
„Sada proizvođači žele dodatno da montiraju na ’Tigar’ top kalibra 100 mm. Ovo vozilo već sada može da radi kao stacionarni borbeni položaj zahvaljujući borbenom artiljerijskom modulu ’Arbalet’ bez posade i protivtenkovskom raketnom sistemu tipa ’Kornet’. Drugim rečima, vojnici će moći da ostave vozilo na borbenom položaju, da se odmaknu na bezbedno rastojanje i da otvaraju vatru pomoću daljinskog upravljanja“, rekao je za „Rusku reč“ profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.
Po njegovim rečima, drugi zadatak posle Sirije je poboljšanje zaštitnih karakteristika oklopa. „One su i sada prilično visoke, ali ima još prostora za rad na tome. Treći zadatak je da se pojača snaga motora i poboljšaju manevarske mogućnosti vozila“, dodao je ekspert.
On je istakao da će nova verzija „Tigra“ biti uvršćena u program državne nabavke za period 2018-2025. godine. Kako nova vozila budu stizala u vojne jedinice, tako će iz njih biti povlačeni zastareli „Tigrovi“ i borbena vozila „Ris“. „Ministarstvo odbrane će posle objavljivanja planova o kupovini naoružanja i tehnike za narednih sedam godina objaviti broj vozila koje će dobiti armija“, zaključio je analitičar.

„Mirnodopski“ vojni „Tigar“

Oklopna vozila „Tigar“ su poznata i po tome što ih lično poseduju ministar odbrane RF Sergej Šojgu i potpredsednik RF Dmitrij Rogozin. To je  rekao vojni analitičar lista „Izvestiя“ Dmitrij Safonov.
Ovo vozilo, isto kao i američki Hummer, ima i civilnu varijantu – sa „civilnom“ osovinom (a ne onom koju ima borbeni transporter) i sa blindiranom spoljnom konstrukcijom, ali bez „borbene“ oklopne kapsule.
Prema podacima koje navode mediji, takav „Tigar-lovac“ na ruskom tržištu košta 14 miliona rubalja (245.000 dolara). Međutim, po rečima šefa informativne službe pomenutog vojnoindustrijskog preduzeća, tu sve zavisi od želja naručioca. „Oružje nećemo stavljati, a sve ostalo je stvar dogovora i proizvodi se u skladu sa individualnom narudžbinom“, dodao je Suvorov. Iskander M će biti moćniji nego ikad, jer Rusija povećava domet i preciznost raketa svog ubojitog sistema. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Ruska reč

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusko oklopno vozilo "Tigar"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA