Najnovije

SIRIJA: Zašto Lavrov smatra da je sve realnije odvajanje opozicije od terorista?

Proces odvajanja opozicionih grupa od terorističkih u Siriji u okviru astanskog procesa postaje realno, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov (Foto: Ria)

Kako je rekao, taj proces je postao realan zahvaljujući učešću zemalja garanata – Rusije, Turske i Irana.
„Naši stručnjaci nastavljaju da ulažu velike napore kako bi se postigla saglasnost u svim detaljima dogovora koji će doprineti da se koncept zona deeskalacija sprovede u delo“, rekao je Lavrov.
On je takođe pozvao sve učesnike ženevske konferencije o Siriji da se fokusiraju ne pitanje izrade novog ustava.    
Ruski šef diplomatije sastao se danas sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, a tokom susreta pozdravio je napore Kaira da učestvuje u rešavanju sirijske krize.
Šukri je rekao da Rusija i Egipat tesno sarađuju kada je reč o borbi protiv izvora finansiranja terorizma i primeni mera protiv zemalja koje podržavaju teroriste.

Egipat želi rusko naoružanje

U odnosima između Rusije i Egipta primetan je značajan porast saradnje u vojnoj sferi, Rusija je zainteresovana da zauzme lidersku poziciju kada je reč o jačanju regionalne bezbednosti, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Sa zadovoljstvom mogu da primetim da je Egipat zainteresovan da se oprema najsavremenijim modelima naoružanja i vojne tehnike ruske proizvodnje“, rekao je Šojgu na susretu sa ministrom odbrane Egipta Sedkijem Sobhijem.
Prema njegovim rečima, i Rusija teži tome da predloži egipatskim partnerima pozitivnu dinamiku kada je reč o vojnoj saradnji.
„Zahvaljujući redovnim susretima naših predsednika, rad na koordinaciji i uklanjanju nedoumica je daleko bolji“, rekao je Šojgu i naglasio da će vojske obeju zemalja raditi na razmeni vojnika kako bi poboljšali njihove borbene sposobnosti.
Sobhi je takođe primetio da su vojne igre zapravo dobar osnov za vežbu, a Šojgu je iskoristio priliku da pozove Egipat da učestvuje na vojnotehničkom forumu „Armija 2017“ i na pratećim vojnim igrama koje se već nekoliko godina organizuju u Rusiji.
„Egipat je najvažniji strateški partner Rusije na severu Afrike i na Bliskom istoku, stoga je Moskva zainteresovana da Kairo i dalje bude lider kada je reč o jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti“, zaključio je Šojgu.
Pročitajte OVDE šta je ruski analitičar poručio Srbima a tiče se NATO.
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta vojni komentator Miroslav Lazanski ima da kaže o situaciji u Siriji, njegovi utisci i snimci.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA