Najnovije

HRVATI NA KOLENIMA: "Ovo je naša sramota!"

I dok se smenjuje treća vlast u Hrvatskoj za godinu i po, hrvatski seljaci su na kolenima jer rade ispod granice isplativosti.

Hrvatska (Foto: Pixabay)

Trgovački lanci uvoze skuplje povrće, a ono domaće koje ratarima plaćaju ispod proizvođačke cene, odmah stavljaju na sniženja.
Zbog ucena i nelogičnih zahteva lanaca za godinu se baci 20 odsto hrvatskih potreba za krompirom, piše RTL. 
U mestu Belica proizvodi se 80 odsto hrvatskih potreba za krompirom. Ali - prvoklasan krompir proklijao je i sada je za otpad. 
Kad trgovački lanci od njih i kupe krompir, plate ga 50 lipa, ali zato onaj uvozni iz Holandije i Egipta nije im problem da platei i četiri puta više. 
- Ugovorene su neke količine po dve kune. Tamo se mogu platiti. Dakle, Hrvati jedu uvozni krompir čija je cena dve kune, naša početna je pola kune i ne možemo da ga prodamo - kazao je Damir Mesarić, predsednik Udruženja proizvođača merkantilnog krompira. 
Ovde se nalazi 20 tona krompira i sve će se to baciti jer ne zadovoljava standarde trgovačkih lanaca. Dovoljno je da ga pogledate i zaključite da njemu ništa ne nedostaje. 
Tako se godišnje baci 20 odsto hrvatskih potreba za krompirom. Zbog uvoza se domaće baca, a kako piše Poslovni dnevnik, to je zapravo njihova sramota. 
Slično je i s ostalima. Salata je spremna za berbu. Hrvoje će je prodati sledeće nedelje trgovačkim lancima koji će je odmah staviti na sniženja. 
- Cena salate po kojoj ćemo mi davati za tu akciju je ispod proizvođačke cene. Međutim, mi nemamo puno izbora. Mi tu salatu možemo prodati i maksimalno izvući iz nje ili je baciti - priča Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrćara. 
Prodaju je po cijeni od 1,40 kn za komad, dok su se lani cene kretale oko 2,10 kn. Uvozno povrće ruši im cenu. 
- Uvozi se salata iz Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine po ceni od 70 lipa. Ono što bi potrošači trebali da znaju je da na tim deklaracijama piše da je roba iz otkupa ne navodi se ni zemlja porekla. Salata koja dolazi iz zemalja koje sam nabrojao je vrlo verovatno tretirana pesticidima koji u Hrvatskoj nisu dozvoljeni - kazao je Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrćara. Pogledajte OVDE šta su Amerikanci rekli o novoj organizaciji Balkana. Izvor: Poslovni dnevnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je juče izgledao haos u hrvatskom parlamentu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA