Najnovije

LJAJIĆ: Srpska opozicija je slaba, iako je Janković viđen za lidera

Potpredsednik Vlade Rasim LJajić kaže da ne veruje u nove ratove i sukobe, ali plaši se stalnih tenzija koje će napraviti veliku političku, a posebno ekonomske štete svima u regionu.

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

- Ukoliko se nastavi sa agresivnom retorikom, Balkan će ponovo biti označen kao zona konflikta i niko neće ni razmišljati da dođe ovde i investira, kaže o opasnosti od buđenja albanskog ekstremizma LJajić.
On poručuje da se Srbija, bez obzira na sve agresivniju retoriku i mlake reakcije Brisela, neće okrenuti politici inaćenja i konflikata, već će nastaviti da bude sidro političke stabilnosti i njen izvoznik u regionu.
Na pitanje kako je razumeo poruku Jonuza Muslijua da Vučić nije njegov predsednik kaže:
- Ta izjava će naneti najveće štete onom narodu u čije ime Musliju govori. Ne bi bilo pametno da se "upecamo" i preduzimamo neke mere i akcije koje bi nama štetile. Treba da nastavimo sa politikom integracija manjina, ekonomskog osnaživanja posebno onih delova zemlje u kojima žive pripadnici nacionalnih zajednica, da se i na taj način osete da su deo društva, da je Beograd njihov glavni grad.
O navodnim saznanjima obaveštajnih službi da Turska ima dobro razgranatu agenturnu mrežu u Srbiji je prvi put čuo iz medija. - Iskreno, iznenadio sam se, posebno kad je to dovedeno u kontekst sa projektom "velike Albanije". Pogotovo jer znam da postoje problemi na relaciji Ankara-Priština zbog Gulanovih škola koje deluju i na KiM i u Albaniji. Bila bi velika greška da ugrozimo pre svega naše ekonomske odnose sa Ankarom. Ove godine zabeležićemo milijardu evra razmene sa Turskom, ovde radi 430 njihovih firmi.
Novi Pazar je od strane opozicije apostrofiran kao mesto gde je aktuelna vlast "štelovala" predsedničke izbore?
- Više od dve decenije sam u politici i ne pamtim kada su neki izbori u Novom Pazaru mirnije prošli, bez ijednog prigovora na zapisnik. Onda je odjednom krenula priča o nepravilnostima, što je bio čist pokušaj veštačkog izazivanja političke krize.

SRPSKA OPOZICIJA SLABA 

Može li Janković da bude glavni oponent vladajućoj koaliciji? 
- Za zdrav politički život potrebna je i jaka opozicija, koje u ovom trenutku nema. Janković je dobio zavidan broj glasova, videćemo da li će mu oni biti odskočna daska za poziciju lidera opozicije.
Postoji li neka nevidljiva ruka koja je pokrenula proteste posle predsedničkih izbora?
- Protesti su demokratska tekovina, legitiman čin svakog ko misli da na taj način može da ostvari neke ciljeve. Ne mislim da je to najbolji put. A Vlada je postupila najbolje moguće.
Vučić se seli na Andrićev venac, ko će ga zameniti u Nemanjinoj?
- Stožerna stranka koalicije će odrediti ko će biti premijer. To je važno, kao i tim koji će činiti buduću vladu. Važno je i da ta vlada nastavi sa reformama.
Pročitajte OVDE i kakve to šokantne informacije o Kosovu otkrivaju CIA agenti. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rasim LJajić o političkoj situaciji u Srbiji i regionu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA