Najnovije

NA SNAZI SPORAZUM U SIRIJI: Zašto ministar odbrane SAD upozorava da je "đavo u detaljima"?

Sporazum o zonama deeskalacije u Siriji, sastavili su Rusija, Turska i Iran, a stupio je na snagu u subotu.

Američke trupe u Siriji (Foto: Jutjub)

Ministar odbrane SAD DŽejms Matis izjavio je da će ta država detaljno ispitati predlog o zonama deeskalacije, čije je formiranje namenjeno ublažavanju građanskog rata u Siriji, ali je upozorio da je "đavo u detaljima" i da još puno toga treba da se odradi.
Snage sirijske opozicije izrazile su oštru kritiku ovog sporazuma, navodeći da Rusija nije mogla ili nije htela da sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike ubedi da poštuju prethodne dogovore o prekidu vatre.
Ministar spoljnih poslova Sirije Valid al Mualem izjavio je da će njegova vlada poštovati sporazum dok god ga budu poštovali i pobunjenici, iako je naglasio da će nastaviti borbu protiv, kako ih je nazvao, terorističkih grupa.
Stejt department izrazio je zabrinutost zbog sporazuma, navodeći da je skeptičan zbog umešanosti Irana kao države koja bi trebalo da garantuje sporazum, kao i sirijskim održavanjem prethodnih sporazuma.
Matis je putujući u Kopenhagen na sastanak sa američkim saveznicima, oprezno odgovorio na pitanje o šansama tog sporazuma.
"Svaki rat se vremenom završi, a mi smo dugo smišljali kako ovaj da privedemo kraju. Tako da ćemo pogledati predlog i razmotriti da li to može da uspe", rekao je Matis.
On je dodao da su osnovni detalji još nejasni, uključujući i ko će konretno da osigura da te zone budu sigurne i koje će konkretno grupe biti držane podalje od njih.
Upitan da li smatra da bi zone deeskalacije mogle da pomognu u sukobima, on je odgovorio: "Đavo je uvek u detaljima, zar ne? Tako da moramo da gledamo detalje".
Kako je Rojters ranije izvestio, prema detaljima teksta koji je prethodno objavilo rusko ministarsvo spoljnih poslova, detalji plana tek bi trebalo da budu ustanovljeni u narednih nekoliko nedelja, a 4. juna biće konačno uspostavljene mape zona deeskalacije.
Pogledajte OVDE spektakularne scene uništenja terorista iz vazduha! Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"Sve strane trupe u Siriji, koje su tu bez poziva, su okupatori", kaže Bašar Asad, sirijski predsednik.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA