Najnovije

VEŽBA "ČELIK 2017" NA DAN POBEDE: Vojska Srbije pokazaće šta mogu "Miloš" i ova dva nova raketna sistema!

Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope biće održana sutra u Nikincima. Biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, kao i najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema. Na vežbi "Čelik 2017" će učestvovati pripadnici vojske i policije, a građani će, u direktnom prenosu na RTS-u moći da vide čime sve raspolaže naša vojska i šta proizvodi Odbrambena industrija Srbije.

Raketa ALAS (foto: Jutjub printskrin)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković kaže da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije petnaestak dana intenzivno rade na obeležavanju Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope.
"Uloga Srbije u antifašističkoj borbi je bila velika, mnogo žrtava je podneto u odnosu na broj stanovnika i sve što smo učinili u borbi svet priznaje i vredno je i dnevnog pomena, a kamoli na godišnjicu Dana pobede", rekao je general Diković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Vežba "Čelik 2017" ima za cilj da predstavi građanima Srbije i svetskoj javnosti sposobnosti sistema odbrane da odgovori bezbednosnim izazovima u regionu i šire, kao i stepen spremnosti Srbije za dalji nastavak saradnje u očuvanju mira, rekao je Diković.
Diković ističe da vežba u Nikincima spada u red visokorizičnih, primenljiva je u misijama VS odnosno kroz zadatke koje vojska treba i može da izvršava. "Ovo je velika prilika da građanima prikažemo sposobnost odbrane na sve oblike ugrožavanja bezbednosti", rekao je Diković zahvalivši Radio-televiziji Srbije na saradnji.
Na poligonu će sutra biti prikazano dejstvo bojevom municijom više od 20 sistema naoružanja, vojne opreme, artiljerijsko-raketnih sistema, aviona i helikoptera Vojske Srbije i MUP-a, akcije pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a. Neka sredstva biće prikazana prvi put poput raketnog sistema ALAS.
"Biće prikazano više od 40 sredstava i sistema koji su ili novi ili u fazi modernizacije i uskoro će biti u operativnoj upotrebi jedinica Vojske. Prvi put uz direktan prenos prikazujemo sredstva u razvoju, njihove karakteristike, specifičnosti i mogućnosti. To nije lako i jednostavno, retko se ko usuđuje na taj korak, ali mi smo sigurni u to što želimo da vide građani i sa tim sredstvima će Vojska biti jača i bezbednost građana će biti veća", rekao je general.
Prvi put će, kako kaže, biti prikazani raketni sistemi, protivoklopni sistemi i deo razvoja sredstava iz familije municije, nove modernizovane rakete, i deo platformi koje lansiraju te rakete.
"Videćemo, i za mnoge će biti iznenađenje jer će videti prvi put, npr. sistem 'Morava' koja se prvi put pojavljuje sa mogućnostima lansiranja raketa različitog kalibra, borbeno vozilo 'Miloš' koji je specifičan, gde su sva informatička dostignuća ugrađena, može da rešava zadatke na većim daljinama nego što su sistemi do sada mogli", objašnjava general Diković.
Ističe da Vojska Srbije raspolaže sredstvima i opremom potrebnom za odgovor na eventualne pretnje. Rešavanjem pitanja opremljenosti vazduhoplovstva koje je u toku Srbija će, kaže, zaokružiti jednu celinu.
"Uvođenjem sredstava koje ćemo videti imaćemo snažnu i modernu vojsku za kratko vreme. Proteklih godina naša namenska industrija je pažljivo radila na modernizaciji i stvaranju novih sredstava i sistema koje ćemo uvesti u upotrebu", rekao je načelnik Vojske Srbije.
General Diković je podsetio da je u toku izbor i selekcija kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i prijem profesionalnih vojnika.
"Stalno smo otvoreni za prijem. To je dinamičan proces. Uvek neko odlazi iz Vojske, pa toliko treba i da uđe u sistem. Vršimo prijem više od 1.200 vojnika kako bismo ojačali sastav, to zavisi i od uvođenja novih sredstava koji traže manji broj posade", rekao je Diković ističući da imamo dovoljan broj vojnika.
General Diković je ocenio da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i da naša zemlja nije vojno ugrožena.
"Prisutne su nevojne pretnje kroz ekstremizam i pretnje izazvane migrantskom krizom. Pratimo i dnevno procenjujemo stanje. Zaključak je da Srbija nije vojno ugrožena, ali paralelno pripremamo odgovore na sve moguće pretnje kako bi građani bili bezbedni", rekao je Diković.
Rukovodilac vežbe "Čelik 2017" brigadni general Ilija Todorov, ističe da će u dinamičkom delu vežbe biti prikazano više od 30 borbenih sredstava, a u taktičkom više od 40 proizvoda namenske industrije. Učestvovaće i više od 500 pripadnika Ministarstva odbrane i MUP-a Srbije.
General Todorov ističe da je vežba "Čelik 2017" atraktivna.
"Preporučujem gledaocima da obavezno vide dejstvo avijacije, helikoptera, višecevnih bacača raketa, posebno preporučujemo vežbu specijalnih jedinica gde ćemo videti dejstvo iz helikoptera, desant padobranaca i dejstvo iz borbenih oklopnih vozila", rekao je general Todorov.
U Nikincima je i potporučnica Tamara Šević koja je prošle godine završila Vojnu akademiju, i već je u Vojnotehničkom institutu učestvovala u izradi oklopnog vozila M-16.
Kako kaže, bavila se razvojem dela podsistema koji se integriše u vozilo za izviđanje bojišta i otkrivanje neprijateljskih snaga. Tu se, objašnjava za RTS prikupljaju podaci i šalju na komandno mesto. A Srbija raspoređuje policiju širom zemlje, sa važnim zadatkom, kojim, čitajte OVDE. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO U ČUDU: Miloš, Lazar, Šumadija i Stršljen - srpski strah i trepet u regionu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA