Najnovije

MISIJA VRAĆANJE INDIJE: Putin ugostio Modija u Peterburgu, evo šta mu je ponudio!

U jeku tenzija koje rastu izgradnjom "Puta svile", koji zaobilazi Indiju, kao i sve očiglednijeg priklanjanja azijske velesile SAD-u u pokušaju da poveća svoj uticaj u vodama Pacifika i Indijskog okeana, gde vodeću ulogu preuzimaju Kina i Rusija, indijski premijer Narendra Modi posetio je Biznis forum u Sankt Peterburgu, gde se susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Modi u Putinovom naručju na marginama Peterburškog biznis foruma (Foto: MEAIndia)

Putin i Modi održali su razgovor o velikom broju tema koje se tiču regionalne saradnje, međunarodnih odnosa i zajedničkih interesa, preneli su indijski mediji, a kako se navodi, najvažnija pitanja se tiču energetike. U zajedničkoj izjavi nakon razgovora Putin i Modi su naglasili da se ove godine navršava 70 godina bilateralne saradnje dve zemlje. Nakon razgovora je potpisana i Deklaracija, za koju indijski premijer tvrdi da ne samo da će poboljšati veze dve zemlje, već će činiti i osnovu za budućnost globalnog mira i stabilnosti.
C Premьer-ministrom Indii Narendroй Modi.

Nakon sastanka, Vladimir Putin je izjavio da ne postoji druga zemlja na svetu sa kojom Rusija ima tako "duboku saradnju" u delikatnim oblastima kao što je proizvodnja raketa. Putin je naglasio da Rusija smatra Indiju jednim od svojih najbližih prijatelja i da dobri odnosi koje njegova zemlja gaji sa suparnicima Indije, kao što je to na primer Pakistan, neće uticati na razvoj bilateralne saradnje i prijateljstva. Upitan za pitanje Kašmira, koje je ključno pitanje za Indiju, Vladimir Putin je naglasio da sama Indija mora da odluči i jasno kaže i dokaže da Pakistan sponzoriše terorizam u tom području. - Bez obzira odakle dolazi pretnja, to je neprihvatljivo i Indija uvek može da računa na podršku Rusije u borbi protiv terorizma, naglasio je Putin i dodao da su smešne tvrdnje koje govore da samo zato što Indija ima specijalne veze s Rusijom, to znači da ne sme da ima veze s njenim konkurentima. - Mi nemamo tesne vojne odnose sa Pakistanom, a Amerikanci imaju, rekao je Putin. 
Vstreča s Premьer-ministrom Indii Narendroй Modi.

Pre susreta sa Modijem, Putin je imao sastanak sa predstavnicima ruskog i indijskog biznisa na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Tom prilikom, predsednik Rusije je rekao da smatra da je razumno da Rusija ponudi Indiji izazovnije ekonomske odnose nego što je obična trgovina, na primer, lokalizaciju proizvodnje. - Napominjem da se, uprkos smanjenju, na kraju 2016. godine bilateralna trgovina povećala, premašila 7,7 milijardi dolara. U našem zajedničkom interesu je da se energično krene napred. Važno je da se od jednostavnih isporuka robe pređe na složeniju saradnju. Pozivamo naše partnere da lokalizuju svoju proizvodnju u Rusiji, rekao je Putin. - Uveren sam da će, radeći zajedno, naši preduzetnici uspeti da stvore nove proizvode sa dodatom vrednošću, izgrade proizvodne lance, uključujući zatim promociju svojih proizvoda i usluga na tržištima trećih zemalja, rekao je ruski lider. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji je postao vodeća globalna platforma za komunikaciju poslovnih krugova i razmatranje ključnih ekonomskih pitanja, ove godine se održava od 1. do 3. juna. Medijska informativna agencija Rusija sevodnja (RT) je medijski partner foruma.  Vladimir Putin je poslednjih dana pooštrio svoju retoriku prema Zapadu, a šta je poručio Englezima, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda, rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zajednička konferencija za novinare Nerandre Modija i Vladimira Putina u Sankt Peterburgu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA