Najnovije

RASPADA SE "ŠTIT EUFRATA": DŽihadisti prekidaju veze sa Erdoganom! Cela jedinica prešla na stranu Sirijske armije!

Veliki problemi potresaju teritorije na severu Sirije pod kontrolom snaga tzv. "Štita Eufrata", kojima rukovodi Turska vojska.

Asad se obavezao na izbacivanje Turaka iz Sirije (Ilustracija: Pravda)

Elitna jedinica Ahrar Manbidža, pod komandom istaknutog "pobunjeničkog" komandira Abu al Keira, prebegla je danas na teritoriju pot kontrolom Sirijske arapske armije (SAA), prenela je iranska agencija FNA. Kako navode izvori iz Sirijske armije koji su upoznati sa ovim slučajem, Keir i njegovi vojnici su, još pre konačnog prelaska na teritoriju pod kontrolom SAA, tajno pregovarali o amnestiji sa predstavnicima Damaska. Kako je naveo sam Abu al Keir, jedinica je, u dogovoru sa sirijskim snagama, napštala teritoriju pod kontrolom turskih snaga u tri vrlo napete faze. - Turci nameravaju da isvoje celu Siriju. Mi ne želomo da učestvujemo u tome - objasnio je bivši džihadistički vođa.
S druge strane, među džihadistima koji se još uvek nalaze u okviru "Štita Eufrata", sve je veći razdor. Podela koja se pojavila na svim teritorijama pod kontrolom "pobunjenika" nakon prošlogodišnjeg primirja koje je nametnula Rusija, dodatno se produbila uspostavljanjem zona de-eskalacije. DŽihadistički pokreti širom Sirije sada biraju stranu - uz Al Kaidu ili uz takozvanu "Slobodnu sirijsku armiju" (SSA), koju otvoreno podržavaju SAD, Turska, Izrael i druge zemlje, a koja je i sama podložna čestim unutrašnjim pobunama. Ni teritorije "Štita Eufrata" nisu imune na te podele, pa je već nekoliko grupa objavilo svoju lojalnost Hajat Tahrir al Šamu, to jest, sirijskoj Al Kaidi, ali ozbiljnijih oružanih incidenata među njima još uvek nije bilo. Turska, kao jedan od garanta sprovođenja sporazuma o zonama de-eskalacije, sada se nalazi u procepu nastalom ovom podelom, ali i u nezgodnoj situaciji, jer se teroristička grupa koja nije obuhvaćena sporazumom širi po teritoriji turske odgovornosti.  Predsednik Turske Redžep Erdogan ranije ove godine najavljivao je oštar obračun sa roristima na "pobunjeničkim" teritorijama, ali do toga, još uvek nije došlo. Pro-turske organizacije nalaze se u nezgodnom položaju i u "pobunjeničkoj" pokrajini Idlib, gde je rat sa pripadnicima Al Kaide praktično već počeo. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turski "leopard" u operacijama "Štit Eufrata" na severu Sirije 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA