Najnovije

KUBA: SAD ponovo pribegava nasilnim metodama i pojačava blokadu koja traje od 1962.

Kubanska vlada osudila je odluku predsednika SAD Trampa da pooštri američku politiku prema toj zemlji.

Havana (Foto: Pixabay)

Kuba je to opisala kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima, ali i dodala da bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa Vašingtonom.
U svom govoru u Majamiju, koji je podsećao na retoriku u vreme otvorene konfrontacije, predsednik Tramp je najavio politiku američke administracije prema Kubi koja eliminiše napredak postignut u poslednje dve godine, navedeno je u saopštenju kubanske vlade, preneo je TAS. 
Američka administracija ponovo pribegava nasilnim metodama, donoseći mere koje pojačavaju blokadu, koje su na snazi od februara 1962. godine, navedeno je u saopštenju. 
Kubanska vlada je istakla štetu koju američki embargo naanosi običnim ljudima kao i njihov restriktivni uticaj na ekonomski razvoj Kube, navela je ruska novinska agencija. 
Predsendik SAD Donald Tramp doneo je odluku koja odgovara političkim interesima "ekstremističke" manjine kubanskih emigranata, koji živi na Floridi i koja traži da se kazne Kuba i njen narod jer žele da budu slobodni i da sudbinu svoje zemlje stave u sopstvene ruke, stoji u saopštenju kubanske vlade. 
Vlada Kube, bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa američkom administracijom u oblastina od obostranog interesa, ali i ističe da kubanski narod nikada neće odustati od svog suvereniteta, odnosno nezavisnosti, navedneo je u saopštenju. 
Američki predsednik Donald Tramp je saopštio juče da će ponovo vratiti deo restrikcija prema Kubi koje je ublažio njegov prethodnik Barak Obama. 
Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja, naveo je AP. 
Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da "su sada ti dani prošli". 
On je kazao da će restrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.
Pogledajte OVDE kako je moćnog američkog razarača rasturio trgovački brod.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kuba je pre dve godine pokrenula pitanje odštete od SAD, zbog višegodišnjih sankcija...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA