Najnovije

PUTIN BESAN NA HRVATE ZBOG UKRAJINE: Moskva ovo nikada neće oprostiti Zagrebu

Moskva je žestoko reagovala na potez hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je nedavno na sastanku sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom ponudio pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja te zemlje. Plenković ne samo da je tada Rusiju nazvao okupatorom jer je aludirao na oblasti na istoku Ukrajine već je, kako tvrdi Moskva, dao podršku „kijevskoj ratnoj kampanji“.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

U saopštenju Kremlja navedeno je da bi Hrvatima bilo bolje da utiču na Ukrajince da ne gađaju teritorije u Donbasu gde ginu civili među kojima i deca.
Hrvatska je radnu grupu za saradnju sa Ukrajinom osnovala 2016. godine a pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primene hrvatskog iskustva mirne reintegracije okupiranih teritorija na situaciju s Donjeckom i Luganskom.
- Obratili smo pažnju na izjave date nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizira rad radne grupe za saradnju sa Ukrajinom. Prisiljeni smo da naglasimo neprimerenost takvih koraka koji ne pridonose rešenju sukoba – navodi se u delu saopštenja u kom se aludira da Hrvatska pod reintegracijom podrazumeva čišćenje delova teritorija od drugih naroda.
Podsetimo, Plenković se u utorak u zagrebu sastao sa Grojsmanom s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini. Hrvatski premijer je pritom rekao da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije pa da u skladu sa tim iskustvom može da pomogne Ukrajincima. Time je, navodi ruska strana, Moskva poput Srbije etiketirana kao agresor.
Ukrajinski premijer je prošle nedelje zahvalio Plenkoviću i hrvatskom narodu „za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kada je ona žrtva ruske agresije“.  
SAD rizikuje veliki i opasan rat sa Iranom u istočnoj Siriji, sigurno uvlačenje Rusije u sukob. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimak kolone ukrajinske vojske kako ulazi u Harkov. U koloni je bilo 20 kamiona tegljača koji su prevozili spaljenu vojnu opremu ukrajinske vojske koja je povučena iz zone operacija u Donbasu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA