Najnovije

PUTIN: Treba da budemo zahvalni Trampu, jer sada možemo da krivimo Ameriku za sve!

U svom govoru na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, predsednik Ruske Federacije osvrnuo se, pre svega, na izlazak SAD-a iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kao i o globalnim problemima, ali nije propustio ni da pohvali rusku ekonomiju koja, pod sankcijama, beleži konstantan i stabilan rast.

Vladimir Putin na plenarnoj sednici Foruma u Sankt Peterburgu (Foto: JuTjub)

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne smatra da je potrebno osuđivati predsednika SAD Donalda Trampa zbog izlaska SAD iz Pariskog sporazuma o klimi. - Ne bih sada sudio predsedniku Trampu, jer je predsednik Obama doneo ovu odluku — možda aktuelni predsednik smatra da ona nije do kraja promišljena? Možda smatra da nema odgovarajućih resursa? Sve to treba pažljivije sagledati, rekao je Putin na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu. Ruski predsednik smatra da SAD ne moraju da istupaju iz Pariskog sporazuma o klimi, jer obaveze u ovom dokumenti imaju okvirni karakter i mogu se promeniti. On je priznao da, za sada, nije upoznat s tekstom saopštenja američkog predsednika o istupanju iz Pariske konvencije o klimi, ali da mu je poznato da Tramp želi da preispita ovaj sporazum ili da potpiše novi. - On ne odustaje od rada nad ovim problemom. Meni se čini da je sada potrebno ne dizati prašinu oko ovoga, nego stvarati uslove za zajednički rad, dodao je Putin. Rusija će Pariski sporazum o klimi ratifikovati kada budu utvrđena pravila o raspodeli resursa, rekao je ruski predsednik. - Sjedinjene Države su taj sporazum ratifikovale, koliko se sećam, mi još nismo. Ali mi to nismo učinili zbog toga što želimo da sačekamo utvrđivanje pravila raspodele resursa i druge, čisto tehničke, ali važne stvari, rekao je on. "Don't worry, be happy", rekao je Putin na engleskom jeziku i dodao da Pariski sporazum o klimi treba da stupi na snagu tek 2021. godine, zbog čega ima još vremena za dogovor. Putin je nastavio obraćanje šaljivim tonom na račun izlaska SAD iz Sporazuma o klimi: - Uzgred govoreći, moramo biti zahvalni predsedniku Trampu. Danas je, kažu, u Moskvi bio čak i sneg, a ovde je kiša, hladnoća. Sada svu krivicu možemo da svalimo na njega i na američki imperijalizam. Ali mi to nećemo raditi. Američki predsednik Donald Tramp objavio je odluku o istupanju iz Sporazuma, ustvrdivši da je on bio "krajnje nepravedan" prema SAD i jer bi mogao da nanese štetu njihovim ekonomskim interesima i služio bi drugim zemljama, pre svega Kini i Indiji, da se obogate. Umesto Pariskog Tramp je predložio da se zaključi novi sporazum koji će, prema njegovim rečima, biti pravedniji prema prvoj ekonomiji sveta. Pariski sporazum o klimi, prvi globalni klimatski sporazum, potpisalo je više od 190 zemalja u decembru 2015. godine. On propisuje svetski plan dejstava radi zaustavljanja globalnog otopljavanja.

Rusija otvorena za globalnu ekonomsku saradnju

Ruski predsednik je izjavio da je Rusija otvorena za privredne projekte i saradnju po pitanjima globalnog razvoja ekonomije. Putin smatra da pred celim svetom stoje sistemski dugoročni izazovi, zbog kojih se ne sme gubiti vreme na razmirice i geopolitičke igre. - Pred nama su sistemski dugoročni izazovi, čije posledice je za sada teško proceniti i prognozirati. Ne treba, niti imamo pravo da gubimo vreme i snage na nesuglasice i geopolitičke igre, dodao je Putin. Rusija predlaže osnivanje omladinske sekcije za stvaranje slike budućnosti na bazi Peterburškog ekonomskog foruma. - To su ljudi kojima pripada  budućnost, naglasio je Putin i dodao da je Rusiji potrebna nova, gipka, normativna baza za implementaciju digitalnih tehnologija. On je najavio i da će ruske vlasti pružiti podršku državnim korporacijama u sferi IT tehnologija. - Ruska ekonomija je počela da raste, kazao je i dodao da su eksperti i strani investitori primetili visok kvalitet ruske makroekonomske politike. - BDP Rusije raste već treći kvartal zaredom. Prema preliminarnim podacima, u aprilu je rast iznosio 1,4 odsto. Povećavaju se prodaja automobila, obim izdavanja kredita, naglasio je Putin. Na izuzetno zanimljivoj plenarnoj sednici, koja je trajala više od dva sata, svoja izlaganja, osim Vladimira Putina, izneli su i premijer Indije Narendra Modi, austriski kancelar Kristijan Kern i predsednik Moldavije Viktor Dodon, nakon čega je usledio i dinamičan razgovor prisutnih u prijatnom društvu voditeljke televizije RT. Naročito interesantno izlaganje imao je novi predsednik Moldavije, zemlje sa kojom Rusija ima sve zategnutije odnose usled izrazito antiruskih poteza koje iz dana u dan vuče tamošnja vlada. Više o tome, možete da saznate OVDE.  Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putinov govor na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA