Najnovije

RASPOMAMILI SE: U Srbiji od ove godine - dve gej parade!

Takozvana "parada ponosa", biće održana u subotu, 24. juna, u Beogradu, sa početkom u 11 časova, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", saopštili su danas organizatori - udruženja građana "Egal", "Laud end kvir" i "Gej lezbejski info centar", dok je "tradicionalni Prajd" sa drugim organizatorima najavljen za septembar.

Gej parada u Beogradu 2015. (Foto: Jutjub)

Okupljanje učesnica i učesnika u subotu je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike. Organizatori junske parade navode da se ovogodišnji "Prajd" organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje. - Kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBT zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa, stoji u saopštenju.
S druge strane, direktor međunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" (Branioci građanskih prava) za Evropu - Goran Miletić, na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je "Prajd 2017" - 17. septembra, a da će trajati 11. - 17. septembra i to, "kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine". Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da "skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati 'Paradom ponosa'", što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako - Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a "Beograd Prajd" se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru, naveo je Miletić. Na njegovu objavu je reagovao jedan od organizatora junske parade Predrag Azdejković, koji ga je pitao koliko imena ima njegova manifestacija - "Belgrade Pride", "Beograd Prajd", "Parada ponosa", te da "kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša", nakon čega su jedan drugome poželeli uspeh. Kako je predsednik Srbije ocenio da će raditi prvi srpski gej mandatar za premijera Srbije Ana Brnabić, pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako građani Rusije dočekuju gej paradu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA