Najnovije

OD SREDNJOVEKOVNE TVRĐAVE DO NAJVESELIJEG GRADA: "Veseli spust" koji se održava već 28. godina bez prekida (VIDEO)

Veseli spust na reci Ibar najstarija je manifestacija ove vrste u Srbiji i održava se, bez prekida, punih 28 godina. Ovogodišnji "Veseli spust" održava se 2. jula od srednjovekovne tvrđave Maglič do Kraljeva.

Veseli spust (Foto: Jutjub)

Svi ljubitelji reka, prirode i dobre zaboave moćiće da uživaju spuštajući se 25 kolometara niz jednu od najznačajnijih srpskih reka koja je bila žila kucavica srpske srednjovekovne države. Aleksandar Erac, direktor manifestacije "Veseli spust" kaže da ova manifestacija na najbolji mogući način promoviše Ibar, Kraljevo, kulturne i turistička balaga ovog kraja. - Grupa entuzijasta koji su bili zaljubljeni u reku je pre 28 godina odlučila je da napravi zanimljive splavove i da se spusti niz Ibar. Tada je bilo stotinak splavova. Od tada se "Veseli spust" bez prekida održavao svake godine. Održan je čak i tokom NATO agresije ali bez truba i svega  što asocira na veselje - podsetio je Erac na istorijat najstarijeg veselog spusta u Srbiji. Erac je, govoreći na konferenciji za medije , objasnio da nije reč samo o spuštanju niz reku već da manifestacija ima veliki istorijsko-kulturni karakter. - Polazi se od srednjovekovnog grada Magliča, spušta se 25 kolometara do Kraljeva Dolinom jorgovana, pored Žiče, Bogutovačka i Mataruška banja. Nedaleko od Magliča je i Studenica tako da posetioci imaju mogućnosti da obiđu sva ta mesta - kaže Erac. On je rekao da se posebna pažnja  posvećuje bezbednosti učesnika i da će "Veseli spust" na Ibru jedna od najbezbednijih manifestacija te vrste. Ana Mirosavljević, direktor Turističke organizacije Kraljevo, najavila je da će se dan pre "Veselog spusta", 1. jula u 22 sata na Trgu u Kraljevu održati koncert Legsington benda. - Pozivamo sve da 1. jula dođu u Kraljevo na koncert, a drugog na spust. Ta dva dana Kraljevo i Ibar će biti najveselija mesta u Srbiji - rekla je Mirosavljević. Promoter "Veselog spusta" i PR "Srbije za mlade", Brazilac Tiagro Feriera kaže da spust nudi mogućnost aktivnog odmora zašta su mladi u Srbiji najviše zainteresovani.  - "Veseli spust" nudi svim učesnicima uživanje u prirodi, sportu i aktivnom odmoru. Ja sam iz Rio De Žaneira, glad se nalazi na moru ima prelepe plaže, ali od kad živim u Srbiji svake godine dolazim na spust na Ibru. Ovde vlada karnevalska atmosfera koja me podseća na Rio i na "Veselom spustu" se  osećam kao kod kuće - rekao je Feriera. On je rekao da "Srbija za mlade" organizuje predvoz i smeštaj za učesnike "veselog spusta iz Beograda o čemu možete sazbnati više na sajtu njihove organizacije.

Organizatori "Veselog spusta" najavili su da će u nedelju 2. jula iz Kraljeva biti organizovan besplatan prevoz do Magliča za sve učesnike spusta i njihova plovila. Organizatori ove godine očekuju oko 10.000 učesnika koji će se spuštati rekom.  Pogledajte ovogodišnji program: Nedelja 2. jul 06:00 Okupljanje učesnika u Ulici Četvrti kraljevački bataljon, ispred Kajak kluba, utovar plovila u kamione, ulazak učesnika u autobuse. 07:00 Polazak autobusa i kamiona za Maglič 08:00 Start Veselog spusta na znak kapetana i polazak niz Ibar 09:30 Bogutovac - prvi odmor 11:00 Zlatna obala - drugi odmor 13:30 Mataruška banja - ručak za sve učesnike Veselog spusta 15:00 Polazak za Kraljevo 16:30 Očekivani dolazak u Kraljevo. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA