Najnovije

ZAEV HAPSI GRUEVSKOG: "Ovo neće proći tek tako!", preti lider makedonske opozicije

Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo najavilo je da će podneti novih 17 optužnica u vezi sa skandalom o prisluškivanju od pre dve godine, kojima će biti obuhvaćene 94 osobe i sedam kompanija, prenose agencije.

Gruevski-Zaev (Ilustracija: Pravda)

Kako navodi AP, specijalna tužiteljka Katica Janeva nije imenovala 94 osumnjičene osobe, ali je nagovestila da one uključuju bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i druge partijske zvaničnike. Radio Slobodna Evropa u izdanju na makedonskom jeziku, međutim, navodi da će tužilaštvo tražiti pritvor za Gruveskog, bivšeg šefa državne bezbednosti Sašu Mijalkova, bivše ministre Mileta Janakieskog, Gordanu Jankulosku i Elizabetu Kančesku-Milevsku i druge funkcionere. U slučaju "Talir", Janeva je rekla da je pre mesec dana otvorena istraga o nezakonitom finansiranju VMRO-DPMNE i da zato nisu podnete optužnice, ali da se istraga nastavlja. Ona je naglasila da je čvrstio ubeđena da će se tokom sudskih postupaka dokazati da su optuženi krivi za krivična dela za koja se terete. Janeva se obratila na konferenciji za novinare dan pre isteka roka od 18 meseci koliko je dato tom tužilaštvu da podigne optužnice. Skandal je izbio 2015. godine kada je objavljeno da su telefonski razgovori oko 20.000 osoba nelegalno snimljeni.

Gruevski: Ovo je napad na VMRO-DPMNE!

Lider VMRO-DPMNE i doskorašnji premijer Makedonije Nikola Gruevski je ocenio da su optužnice koje je Specijalno tužilaštvo danas najavilo protiv njega i nekih njegovih bliskih saradnika "klasičan politički progon" čiji je "cilj da se uništi" najveća opoziciona stranka. - VMRO DPMNE je napadnuta. Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, s ciljem da se ova partija uništi ili ućutka. Specijalno tužilaštvo nije tužilaštvo, već kancelarija (suparničkog) SDSM-a, a optužnice su bez ikakvog pravnog osnova. Konstruktivnost u našem delovanju završava se danas - rekao je Gruevski na konferenciji za novinare. Predsednik VMRO-DPMNE je ocenio da pokušavaju da "slome" njegovu stranku da bi se "oslabila Makedonija", ali, rekao je, to neće uspeti i da oni ostaju "na braniku države". Po njegovim rečima, "greh" VMRO-DPMNE je to što je 11 godina bila "na braniku odbrane države i nacionalnih interesa" i što "odoleva pritiscima i pretnjama u vezi s nazivom države i identitetom naroda". - Ovo neće proći tako lako. Ako mislite da će VMRO da sedi mirno, duboko se varate. Konstruktivnost, koju neki nazivaju popustljivost, u našem delovanju je završena. Istorija će da ocenjuje i sudi. Mi uvažavamo samo sud istorije - rekao je lider najveće makedonske stranke Nikola Gruevski. A kakve posledice će imati rasplet političke krize u Makedoniji po Srbiju, pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug, RTRS, Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Današnja konferencija za novinare Nikole Gruevskog:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA