Najnovije

SA TIM PARAMA PLATILI BI I GRČKI DUG! Nemačka duguje Srbiji 355 milijardi dolara na ime zločina nacista!

Najamnje 200.000 građana Srbije nije uspelo da naplati ratnu odštetu Nemačke zbog nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu, bilo u svoje, ili u ime svojih predaka, a pravo na tu odštetu ne zastareva. Dug Nemačke za ratnu odštetu Srbiji je 355 milijardi dolara! Istovremeno, dunavske Švabe od Srbije traže 32,5 milijardi evra.

Zarobljeni srpski vojnici (foto: Arhiva)

Predsednik Upravnog odbora Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije Dragan Novović uporno traži da se obnove pregovori sa Nemačkom u vezi sa plaćanjem obeštećenja.
Iz cele Jugoslavije u vojnim logorima je bilo 350.000 zarobljenika, od čega 85 odsto iz Srbije. Samo njih 170.000 dočekalo je kraj rata, pokazuju podaci koje ima Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije.
On je naveo da je nenaplaćena šteta, i to samo na osnovu prinudnog rada, procenjena na 290 milijardi dolara.
Novović ističe da Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije ima 90.000 članova, a naknadama za prinudni rad, koje su Nemačka, Austrija i Mađarska isplatile između 2001. i 2008. godine, obuhvaćeno je manje od tri odsto oštećenih u ratnim zbivanjima.
Obeštećenje su dobili oni koji su preživeli kocentracione logore i koji su bili živi 1999/2000. godine, međutim, novac nisu dobili njihovi naslednici, ratni zarobljenici, odnosno pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su bili u vojnim logorima.

Novović navodi da pravo na naplatu ratne štete, koje ne zastareva, imaju ratni vojni zarobljenici i zarobljenici kocentracionih logora, prinudni radnici, potomci smrtno stradalih lica u znak odmazde i preminulih u logorima, kao i oni čiju je imovinu uništio ili odneo okupator.
Iz cele Jugoslavije u vojnim logorima je bilo 350.000 zarobljenika, od čega 85 odsto iz Srbije. Samo njih 170.000 dočekalo je kraj rata, pokazuju podaci koje ima Zajednica.
Predlog zakona o obeštećenju podnet je, podsetimo, još 2004. godine kada je iz Bundestaga bila obećana isplata, ali nikada nije sprovedena. Novac su do sada, u minornom iznosu, dobile žrtve medicinskih eksperimenta, a Jugoslaviji su vraćene stare demontirane mašine.
S druge strane, u autorskom tekstu koji je objavljen na sajtu Fonda Strateške Kulture Dušan Kovačev je izneo podatak da je dug Nemačke za ratnu odštetu Srbiji približno 350 milijardi dolara.
Državna komisija FNRJ je ratnu štetu procenila na 46,9 milijardi američkih dolara, od čega je iznos štete Srbiji iznosio 75%. Ovaj iznos nikad nije bio osporen, iako je Nemačka Jugoslaviji počela da plaća "domaćinski", isplativši joj tek jedan promil odštete. 
Prema  pravilima valorizacije i uvećanja za iznos kamatne stope nemački dug za odštetu danas iznosi 446,9 milijardi dolara, a srpski udeo je 355,13 milijardi.
Nemačka je isplatila odštetu samo onima nad kojima su vršeni nacistički medicinski eksperimenti, ali malo ko je  preživeo te eksperimente.
Na osnovu procena iz Austrije 2011. godine dunavske Švabe imaju pravo na obeštećenje od Srbije u visini 32,5 milijardi evra.  Ako ste služili vojni rok pod oružjem, očekujte poziv na vojnu vežbu ovih dana, ako ste služili civilno, nikome ništa, opširnije OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo su bili najveći logori za masovno uništenje u nacističkoj Nemačkoj
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA