Najnovije

UBI IH MIR: Al Kaida i turski "pobunjenici" počinju rat za Idlib! (MAPA)

Ubrzo nakon formiranja zona deeskalacije u Siriji, počeli su da izbijaju oružani sukobi među džihadističkim frakcijama unutar teritorija pod njihovom kontrolom.

Rat turskih i saudijskih džihadista (Ilustracija: Pravda)

Prvi ozbiljniji sukobi džihadista izbili su na istoku Damaska, da bi se preko južne pokrajine Daraje i čak teritorija pod kontrolom turskih snaga u siriji, konačno prelile i u centar "pobune" - Idlib. U poslednjem nizu incidenata koji potresaju pokrajinu Idlib, džihadisti sirijske al Kaide - Hajat Tahrir al Šama (HTŠ), ubili su šest boraca jedne od najvećih pro-turskih frakcija u Siriji - Fajlak al Šama. Ovome su prethodile obostrane oružane provokacije koje su izbile na zapdu pokrajine Alepo, ali i likvidacija Lajli Hasana, jednog od prvih vođa najveće "opozicione" koalicije - takozvane "Slobodne sirijske armije" (SSA), a kasnije visokog funkcionera sirijske Al Kaide, ma kako se ona u tom trenutku zvala.  Tokom vikenda su zabeleženi oružani incidenti i u drugim mestima širom pokrajine, a prema navodima lokalnih aktivista, oružane grupe koje su izabrale stranu u sukobu turskih i saudijskih interesa u Siriji, već se spremaju za ozbiljnije borbe.
Prema trenutnoj raspodeli snaga, iako SSA i frakcije priklonjene toj koaliciji zauzimaju najveći deo teritorije, HTŠ i njeni sateliti drže gotovo sve veće gradove i puteve, pa samim tim kontrolišu i ostatak pokrajine. HTŠ je demonstrirao nadmoć na "zelenim" teritorijama čak i tako što su i neki odredi na teritoriji pod kontrolom turskih snaga prešli u okrilje terorističke organizacije. Ipak, na prve nagoveštaje ozbiljnijih borbenih dejstava na ovim teritorijama, Turska vojska je spremna, ali i dužna po dogovoru u Astani, da obezbedi sprovođenje zona deeskalacije.

Izvor: Prvda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA