Najnovije

PRVI VUČIĆEV POTEZ: Vratio zastavu EU u Predsedništvo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je zastavu Evropske unije u zgradu Predsedništva Srbije i to je jedan od prvih poteza koji je povukao.

Vučić i Mogerini (Foto: Jutjub)

U Predsedništvu Srbije, uz srpsku, ponovo je postavljena i zastava EU i to nekoliko godina pošto ju je iz Andrićevog venca izneo tadašnji predsednik Tomislav Nikolić.
Zastava EU prvi put je uneta u ovaj objekat 2. marta 2012, kada je obeleženo dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. Na taj način Srbija je stekla pravo da koristi pojedine simbole Brisela. 
Osim na Andrićevom vencu, tada je zastava EU okačena i na zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda. 
Kako se navodi na sajtu EU, pored toga što predstavlja evropski savez država, zastava Unije ima i šire značenje - simbol je jedinstva i identiteta Evrope. Krug koji čine zlatne zvezdice predstavljaju "solidarnost i harmoniju među narodima Evrope". 
Inače, broj zvezdica nije povezan sa brojem članica EU. Na zastavi se nalazi 12 zvezdica, pošto je taj broj, prema mnogim tradicijama, simbol savršenstva, celovitosti i jedinstva. Zastava se zato ne menja bez obzira na proširenja Unije. 
Lideri tadašnje Evropske zajednice 1985. su usvojili ovu zastavu kao zvanični amblem. 
Od 1986. zastavu koriste sve evropske institucije. Evropska zastava je jedini simbol Evropske komisije, dok druge institucije, poput Evropskog parlamenta ili Saveta EU, pored te zastave imaju i svoj amblem. Pogledajte OVDE šta je Vučić rekao Tačiju u Brdu kod Kranja. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta je Vučić izjavio o EU:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA