Najnovije

KONTROVERZAN I U SVE UMEŠAN: Hašim Tači naroljanog Jablanovića vadio iz zatvora!

Za Aleksandra Jablanovića, koji je juče repetirao pištolj na predstavnike Srpske liste, vezane su brojne kontroverze i optužbe, ali mu nijedna nije bila prepreka za niz državnih, pa i stranačkih funkcija, što u srpskim državnim organima, što na Kosovu.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

Napad na aktiviste Srba na KiM samo je jedan u nizu njegovih incidenata i pravo je pitanje kako, uprkos tome, opstaje i u politici i na slobodi.
Aleksandar Jablanović, sada predsednik Partije kosovskih Srba, prenoćio je u pritvoru nakon što je pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske liste. Kako su naveli, Jablanović ih je napao dok su lepili plakate i vikao: "Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, odlepljujte plakate da vas ne pobijem".
Jablanović i njegova supruga K. J. su nakon neprospavane noći u zatvoru bez optužnice pušteni na slobodu, iako je lider partije KPS u teškom alkoholisanom stanju (imao je 2,4 promila alkohola u krvi) vitlao pištoljem i pretio predstavnicima Srpske liste, a isti pištolj je potezala i njegova žena. Zbog toga su se juče ispred zgrade u Leposaviću u kojoj su kabinet gradonačelnika Dragana Jablanovića (Aleksandrov otac) i prostorije Partije kosovskih Srba na protestu okupile pristalice Srpske liste, a oni su bili okruženi pripadnicima policije, ali i vojnicima Kfora. Za vreme trajanja protesta čuo se zvuk sirene za uzbunu, a sa okupljenima je bio i predsednik Srpske liste Slavko Simić. - Dragan i Aleksandar Jablanović čine klan u službi Prištine. Oni koji prete aktivistima Srpske liste prete sigurno i našoj državi. Dakle, ako albanski tužilac oslobodi nekoga i pored deset svedoka koji tvrde da je Aleksandar Jablanović napao naše aktiviste, onda su tu stvari potpuno jasne - rekao je Simić. Povodom incidenta u Leposaviću oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je najoštrije osudio, kako je naveo, „divljačku” pretnju i napad na predstavnike Srpske liste koji su lepili plakate u Leposaviću i poručio da je napadaču Aleksandru Jablanoviću mesto iza rešetaka. Prema njegovim rečima, napad je izveden „u maniru albanskih ekstremista”, koji su na sličan način zastrašivali Srbe pre deceniju i po. On je naveo da Srbi na KiM na ovakve i slične pretnje treba da odgovore „snagom, jedinstvom i što masovnijim izlaskom da podrže jedinu srpsku listu koja garantuje očuvanje veze sa Beogradom i prisustvo Srbije na KiM”. S druge strane, iz kabineta gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića demantovali su da je „Aleksandar nekome pretio pištoljem“. - Niko nije repertirao pištolj na aktiviste Srpske, to je najobičnija propaganda - naveli su iz kabineta.
Dugo se već spekuliše o njegovoj povezanosti sa albanskim političarima, pre svega sa Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem.
Pre dve godine, dok je bio na funkciji predsednika Srpske liste, pričalo se da je uzeo 100.000 evra od Haradinaja tvrdeći da je to za Srpsku listu, a novac je navodno zadržao za sebe.
Zbog sumnje da je umešan u kriminal smenjen je sa funkcije predsednika te liste. Kako su saopštili predstavnici Srba, on se "svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao, pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda".
Poslednjih meseci spekuliše se da je Partiju kosovskih Srba osnovao kako bi pomogao Hašimu Tačiju da formira vojsku Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpske manjine na KiM. U nedavnoj izjavi Jablanović je, međutim, to demantovao.

Srbe nazivao "divljacima"

Kao lider Srpske liste i član PS Aleksandra Vulina, bio je ministar za zajednice i povratak, ali se ni na toj poziciji nije dugo zadržao. Smenjen je jer je nazvao "divljacima" učesnike protesta koji su onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici.
Skoro dve godine proveo je na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, na čijem je čelu Aleksandar Vulin. To mesto praktično je dobio kao nadoknadu nakon smene sa funkcije predsednika Srpske liste, a odatle je otišao nakon velikog skandala. Naime u službenom automobilu Ministarstva za rad, čiji je u tom trenutku bio funkcioner, uhapšen je njegov rođeni brat zbog sumnje da diluje drogu.
Aleksandar Jablanović bio je i poslanik u Skupštini Srbije, ali ni tu funkciju nije obavljao bez mrlje. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prijavu protiv njega jer nije prijavio imovinu i prihode.

Porodica i skandali

Osim njegovog brata, na meti državnih organa bio je i njihov otac Dragan Jablanović. Protiv njega je Specijalnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava zbog sumnje za špijunažu. Smenjen je sa funkcije predsednika Privremenog organa opštine Leposavić.
Pisalo se i o njegovim finansijskim malverzacijama. Navodno je potrošio oko 45 miliona dinara dobijenih od vlasti u Beogradu bez sprovođenja postupka javnih nabavki.
- On je, na primer, bez ičijeg odobrenja spojio tri projekta za izgradnju puteva u jedan, pri čemu uopšte nije sproveo postupak javne nabavke. Tendere u Leposaviću nisu obavljali ni za druge projekte, već su potpisivali ugovore sa izvođačima koje bi sami izabrali - objašnjavali su u Vladi Srbije.
Na kuću Dragana Jablanovića, krajem 2015, bačena je eksplozivna naprava, ali do danas nisu otkriveni izvršioci niti motiv napada.
Pročitajte OVDE i da li je Lazanski bio u pravu kada je rekao da je Makedonija puna stranih agenata?
Izvor: Alo/ Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo šta Jablanović kaže o celom incidentu u kome je učestvovao.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA