Najnovije

PLJUNULI PA... Amerikanci gosti ruskim humanitarcima u Nišu

Delagacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je u poseti Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Rusko-srpski humanitarni centar (Foto: Jutjub)

Do ove posete došlo je u jeku prepucavanja dve velike sile, Rusije i SAD, oko namene ovog humanitarnog centra, čiji predstavnici od Srbije traže diplomatski imunitet za svoje osoblje.
Delegaciju SAD čine dva člana, među kojima nije američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, ali jesu njegovi izaslanici.
Poziv Ambasadi SAD da posete Rusko-srpski humanitarni centar stigao je pre izvesnog vremena od direktora centra Centra Vjačeslava Nikolajeviča Vlasenka.
Ideja predstavnika Rusije je da svoje američke kolege uvere da se ne bave špijunažom, o čemu se već neko vreme spekuliše u medijima, već da se bave saniranjem i sprečavanje poplava, požara...
Amerika je u više navrata isticala zabritutost zbog izgradnje, a još više zbog aktivnosti Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.
Sredinom prošlog meseca o tome su govorili i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, ali i visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, i to na pretresu o situaciji u Jugoistocnoj Evropi koji je održan američkom senatu.
- “Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je tada Ji.
Sa druge strane, iz Moskve je tada stigao odgovor da su ovakve optužbe Amerike apsurdne. Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharove, američke diplomate su iznele "sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe".
- Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu - rekla je Zaharova.
Pročitajte OVDE kada će Vučić pokrenuti veliki dijalog o Kosovu.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Deminiranje aerodroma Ponikve.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA