Najnovije

AMERIČKI BIOLOŠKI RAT: Otrovni crni skakavci iz SAD prete Srbiji - krenuli iz Bondstila i jedu sve živo!

Na Kosovu se proteklih dana pojavio "crni skakavac" (Romalea guttata), koji nanosi štete neviđenih razmera i veoma je opasan po život nekih životinja.

Crni skakavac stigao iz Bondstila (ilustracija: Pravda)

Ova agresivna vrsta se pojavila u okolini vojne baze Bondstil smeštene u Uroševcu, a otrov joj je toliko jak da može da ubije pticu ili manje sisare jer nisu imune na njegove toksine.
Jedina vrsta ptica "loggerhead shrike" koja bi mogla da uništi ovu populaciju ne živi na prpostoru Balkana.
"Crni skakavac" pripada autohtonim vrstama južnog dela SAD-a. Veroatno je "dostavljen" u prostor bez prirodnih predatora nizom transportnih letova iz SAD-a. Kako mu na ovim prostorima ništa ne stoji na putu neviđenom brzinom počeo se širiti na jug i sever Kosova.
Ženka ove invazivne vrste polaže jaja svake dve nedelje i donosi po 60-tak, a odrasli dosegnu 8 centimetara, piše tamošnji medij infozurnal.net.
Ne biraju koje voće ili povrće napadaju, sve od širokolisnog povrća, skoro sve korove, kukuruz, voće (sve vrste, uključujući citruse, smokve, koštuničavo voće, oštećuju i list i plod). Napadaju i skoro sve vrste ornamentalnog cveća i uništavaju i list i cvet. Od povrća napadaju i bob, grašak, spanać, kupus, paradajz, paprike i sve ostalo…
- Metoda im je totalna defolijacija biljke koju kolonija napada. Izrazito je društveni štetočina i uvek se pojavljuje u rojevima, tako da tamo gde napada, napada cela kolonija. U Hrvatskoj još nisu uočeni, ali se trenutno rapidno šire Kosovom. Nije jestiv, za razliku od nekih drugih vrsta, koje to jesu. Nije hrana ni za druge životinje, radi već gore pomenutih toksina.
- Decu treba čuvati podalje od "crnog skakavca" jer mlaz njegovog otrova koji je izrazito agresivan može da povredi kožu. Jedna doza otrova koju izbacuje odrasli štetočina obično ima oko 5 mikrolitara (jedan mlaz). Sadrži oko 40 hemijskih molekula, koje variraju, ovisno o hranidbenoj podlozi, uglavnom su fenoli i kinoni, koji su izrazito otrovni za sve četvoronožce - ističu na Poljoprivrednom fakultetu u Prištini. Pogledajte OVDE rušenje američke ambasade u Beogradu. Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta se krije iza Bondstila
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA