Najnovije

ODGOVOR JE DAT JOŠ VLADI KOŠTUNICE: Srbija će postati član EU tek 2032. godine! Evo dokaza!

Predsednik Aleksandar Vučić uzaludno je zatražio da Evropska Unija da Srbiji makar približan datum prijema u evropsku porodicu. Donald Tusk nije dao taj odgovor, već je vezao prijem Srbije u EU za status Kosova i Metohije. Ipak, Vučić je mogao da zna da je datum otkriven još Vladi Koštunice, istina nenamerno, ali prilično precizno.

Vučić i Koštunica (foto: Pravda/Jutjub)

"Umesto insistiranja na tome da granice Kosova budu deo granice Srbije, bolje je raditi na tome da i Srbija i Kosovo budu za 20 do 25 godina u Evropskoj uniji (EU)", izjavio je 11. aprila 2007. godine tadašnji nemački ambasador u Srbiji Andreas Cobel. Ako na tadašnju 2007. godinu dodamo 20, odnosno 25 godina, dobijamo da će Srbija biti primljena u EU, između 2027. i 2032. godine. Budući da se diplomate uvek trude da ublaže loše stvari, reklo bi se da je pre reč o udaljenijem datumu, odnosno 2032. godini. Cobel je ovo rekao u neformalnom razgovoru, na jednom prijemu, ali su se tu zatekli novinari, koji su detaljno preneli njegovu izjavu. I dok je sva halabuka bila oko njegove izjave povodom Kosova,pa i Vojvodine i Sandžaka, niko nije obratio pažnju na deo izjave koji jasno govori da EU ne računa na Srbiju dok ne prođe još 20-25 godina.  Možda je taj period čekanja na prijem u EU u srpskoj javnosti shvaćen neozbiljno, kao da je Cobel "lupio", ali činjenice govore da je ambasador Cobel izrekao nešto u šta je bio jako dobro upućen. Cobel je kao ambasador voideće zemlje EU u Beogradu odlično poznavao stavove Berlina prema Srbiji, i ako smo mu sve ostalo poverovali, nema razloga da mu ne poverujemo i za vremenski period prijema EU. Međutim, on to svoje znanje nije smeo da otkriva, čak ni u nezvaničnom razgovoru, već bi se pre reklo da se "izlanuo".  Naravno, i taj udaljeni datum je uslovljen priznanjem Kosova, o čemu je Cobel takođe pričao to veče, štaviše preteći problemima u Vojvodini i Sandžaku. "Insistiranje na Kosovu kao delu Srbije destabilizovalo bi Srbiju, i onda bi moglo da bude otvoreno pitanje Vojvodine, koja je nova u Srbiji. To nije pretnja, to je analiza", rekao je između ostalog Cobel na pomenutom prijemu koji je organizovao Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.
Ambasador Nemačke u Srbiji je rekao da insistiranje premijera Srbije Vojislava Koštunice na Kosovu kao delu Srbije "vodi u stagnaciju i ukopavanje u nešto u čemu ne može da pobedi".
Nemačka je nakon protesta Srbije povukla ambasadora Cobela, po svemu sudeći jer je neoprezno javno izneo planove koji su bili pripremljeni za Srbiju.  Samo dve i po godine kasnije, u decembru 2009. godine, Andreas Cobel je preminuo u Nemačkoj u 56. godini života, kako je zvanično rečeno, "nakon teške bolesti". Teoretičarima zavere ostavljamo da utvrde da li je Cobel zaista umro prirodnim putem, ili je možda likvidiran jer je razotkrio planove za Srbiju i moguće smatran opasnim da oda i druge tajne. A kako je Tusk "oladio" Vučića po pitanju datuma prijema Srbije u EU, pročitajte OVDE Izvor: Pravda/N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ultimatum Srbiji - Beograd mora priznati Kosovo ako hoće u EU
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA