Najnovije

POZNATI POLITIČAR OTKRIVA: Srbija ulazi u rat ako padne Banja Luka!

Poznati Banjalučanin dr Rajko Kasagić, profesor pravnih nauka, pesnik i prvi premijer Republike Srpske po završetku rata, odlučio je da nakon 20 godina otvori dušu i ispriča neke stvari o periodu kada je bio premijer, a o kojima se u javnosti malo zna.

Banja Luka (Foto: Jutjub)

- Na mesto premijera izabrala me je Narodna Skupština Republike Srpske, pošto sam prethodno bio narodni poslanik koji nije imao dlake na jeziku, zbog čega sam uživao ugled i poštovanje u narodu i među poslanicima. Dolaskom na mesto premijera odmah sam počeo da se suprotstavljam ogromnom kriminalu u samom vrhu tadašnje vlasti Republike Srpske, što me je kasnije koštalo premijerske funkcije, a umalo i glave - priča gotovo u dahu Kasagić.
Kada je reč o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, pokojnim predsednikom SRJ, Kasagić nam kaže:
- Na važne sastanke sa međunarodnim predstavnicima Slobodan Milošević je mene vodio. Tako sam sa Miloševićem bio u Rimu 1996. godine na sastanku mini-kontakt-grupe, što mi je Radovan Karadžić strašno zamerio. Meni Karadžić nije dao da idem u Rim, ali ja sam otišao jer je bilo pitanje hoće li srpski narod opstati u BiH. Tamo se raspravljalo o učvršćivanju mira. Karadžiću nije odgovarala moja popularnost i saradnja sa Miloševićem - kaze on, a na naše pitanje kako je spasena Banjaluka odgovara:
- Holbruk je 1995. godine došao kod Slobodana Miloševića i rekao mu: „Sutra pada Banjaluka!” Milošević se sa njim pet sati ubeđivao i prepirao i rekao da Banjaluka ne sme pasti. Vojska je već pravila pontonske mostove preko Vrbasa. Mi smo pozvali Miloševića i rekli da ce 150.000 Banjalučana doći u Beograd ako padne Banjaluka i tražiti gde će ih smestiti i da će nastati humanitarna katastrofa, u kojoj će stradati 850.000 ljudi. Posle pet sati ubeđivanja i svađe Milošević je rekao da Srbija ulazi u rat. Holbruk kontaktira sa Klintonom, zatim zove Tuđmana i Izetbegovića i kaže im je da je „Bil rekao da se zaustave dalje ratne aktivnosti i napredovanje Hrvata i muslimana”. I tako je spasena Banjaluka.
Na pitanje kako je bilo sarađivati sa Miloševićem Kasagić kaže:
- Milošević je nastojao da Republiku Srpsku promoviše preko mene. Govorio je da je Rajko Kasagić kod međunarodne zajednice priznat.
On nam otkriva i kakav je nekadašnji lider SRJ i Socijalističke partije Srbije bio kao političar.
- On je bio jedan najpriznatiji lider na ovim prostorima. Međutim, on nikad posao nije završio do kraja i tu je njegov problem. Jednostavno, kad je nuđen završetak rata, on to nije prihvatio na vreme - kaže on i dodaje da Milošević nije kriv za pad Republike Srpske Krajine.
Kasagić kaže da je tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske krivo za pad 12 opština visoke krajine i tragediju naroda sa tog područja. Pogledajte OVDE šta je Kolinda rekla za Vučića. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako se odvijala operacija "Koridor":
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA