Najnovije

U ČELJUSTIMA SAA: Kad se velika klješta zatvore, džihadistima ID u centralnoj Siriji će ostati samo da umru (MAPA)

Operacija velika klješta protiv takozvane Islamske države odvija se u centralnoj Siriji. Na severnom i na južnom kraku ovih klješta je naizgled nebrojena sila ljudi - borbe se vode ne samo sa terorističkom grupom, već i sa vremenom - s jednim neodložnim ciljem na umu: al-Sukna.

Tigrove snage (foto: Lajvlik printskrin)

Svakodnevno, i na više frontova, provladine snage napreduju protiv ID kako bi realizovali ovaj plan opkoljavanja, a najnoviji rezime sledi.
U okolini južne pokrajine Raka, elitne Tigrove snage Sirijske arapske armije (SAA) oslobodile su skoro dvadeset ključnih lokacija od ID u jednom 12-časovnom periodu, a istovremeno i u istom borbenom prostoru, 124. Brigada Specijalnih snaga Republikanske garde odbila je veliki napad na ID na strateškoj raskrsnici u gradu Resafa. Na dalekom istoku provincije Homs, provladine snage koje je vodio 5. Jurišni korpus SAA juče je postigao mali, ali značajan napredak, zauzimanjem niza važnih uzvišenja severno i istočno od gasnih polja al-Hail. Iako to deluje sporo u poređenju sa snažnim dobitkom Tigar snaga daleko na severu, kretanje provladinih snaga u istočnom Homsu ipak je stabilno. Na kraju, SAA i njeni saveznici, takođe su postigli iznenadni napredak protiv ID pre dva dana na području koje je inače bilo statičan front mesecima. Napredak je napravljen ka severozapadu od vazdušne baze T-4 i rezultirao prodiranjem od dva kilometra koje je omogućilo konsolidovanje provladinih snaga. Ako i kada se čeljusti ovih velikih klješta zatvore, ona će progutati nade ID da uopšte održi prisustvo u srcu Sirije.

Oni džihadisti koji odluče da ostanu u istočnoj Hami i ne predaju se nakon okončanja okruženja i ne predaju se nakon što se završi opkoljavanje koje je u toku, zaisgurno će umreti i to pre kraja 2017. godine.  U stvari, čak i nada opstanka Islamske države dalje na zapadu će umreti nešto kasnije zajedno sa terorističkom grupom u centralnoj Siriji. A teroristi u Idlibu se kolju između sebe, Tahrir al Šam udara po Ahrar al Šamu, pogledajte borbe OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tigrove snage - pukovnik Suheil al Hasan
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA