Najnovije

VELIKI PROJEKAT U SRBIJI: Čepurin najavio rusko-srpski industrijski park! Ali ima i jedna loša vest: "Prilikom prijema u EU..."

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je uspostavljanje bilateralne industrijske kooperacije i stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona u Srbiji.

Aleksandar Čepurin (foto: Jutjub printskrin)

„Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije“, izjavio je Čepurin u intervjuu za časopis „Srpska ekonomija“.
Kako kaže, radi se „o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni“, a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske.
Ruski diplomata ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije, sa udelom od 7,2 odsto.
Prema Čepurinovim rečima, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, „jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene“.
„Tendencija rasta je zabeležena i u prvoj polovini tekuće godine. Sve u svemu, 2017. očekujemo znatno povećanje izvoza srpske poljoprivredne produkcije u Rusiju“, rekao je on, dodajući da se sada razmatra i jedan perspektivan projekat u oblasti semenarstva, gde vidi mogućnosti za kvalitativno novu saradnju u velikom zamahu.
Ističući Međuvladin komitet kao ključni mehanizam bilateralne saradnje, koji pomaže u usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata, Čepurin je najavio u skorije vreme susret dvojice kopredsednika Dmitrija Rogozina i Ivice Dačića u Rusiji, a u oktobru ili novembru proširenu sednicu Međuvladinog komiteta u Srbiji.
Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će „prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom“.
„Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane — Rusija, Srbija i EU — treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred… Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti“, rekao je Čepurin u intervjuu za „Srpsku ekonomiju“. A ako želite da poslujete sa arapskim svetom, tu vlada drugačija logika, zapravo - nema je... Šta još vole osim da se cenkaju kao na pijaci, pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski ambasador Čepurin igra uz Kaćušu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA