Najnovije

DIJALOG ILI MONOLOG SA OPOZICIJOM? "Može javna rasprava o KiM, nećemo kod Vučića na kanabe"

Da li će u okviru dijaloga o Kosovu za isti sto sesti opozicija i predsednik Srbije? Kada se čuju poruke koje razmenjuju, takav scenario teško je zamisliv. Iako opozicija nije potpuno odbila poziv predsednika, tvrde da uslova za pravi dijalog nema. Pod kakvim okolnostima bi opozicija učestvovala u dijalogu o Kosovu?

Aleksandar Vučić (foto: Jutjub printskrin)

Predsednik Srbije tvrdi da o Kosovu želi da razgovara sa svima. Čak i sa opozicijom, iako se, veruje Vučić, opozicioni političari u politiku slabo razumeju.
"Šta su to pametno smislili u prethodne četiri godine, a šta su to uradili u prethodnih 15 godina, a da je bilo pametno. I kakvu ste čak i pametnu kritiku čuli? Ja je još nisam čuo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Ili veruje da su u pitanju Kosova pametniji, ili predsednik opoziciju zove iz drugih razloga?
"Na delu je selektivno uvažavanje opozicije. Vi ste đubrad, ali ste mi sada potrebni da ispunim obećanja, koja sam dao tamo gde treba. Mi bismo u tom slučaju bili upotrebljeni isključivo za, što kažu, krvava mesta kao tampon ili vata da upijamo ono što je krvavo", smatra Branislav Lečić iz Demokratske stranke.
"Prisvojio je celokupnu vlast u zemlji, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza naroda. Ne pita građane ni za šta drugo, podsmeva im se, ali mu za Kosovo trebaju. I opozicija. Treba mu dijalog samo o Kosovu, zašto?", kaže lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.
"To jeste traženje retroaktivnog alibija, jer zašto takva vrsta dijaloga nije organizovana pre nego što ste potpisali Briselski sporazum. Ne bismo hteli da budemo samo kulisa u jednoj predstavi koju gospodin Vučić i njegovi saradnici igraju", navodi poslanik Đorđe Vukadinović.
Iako sa scene ne silazi, opozicija ima uslove pod kojima bi igrala.
"Ako želi zaista dijalog sa opozicijom, evo, Skupština je odlično mesto. Može da bude okrugli sto, može konferencija, ali ne odlazak na kanabe", kaže Vukadinović.
"Da se oslobode sve medisjke institucije. Da to ne bude partokratska priča nego da možemo da krenemo u ozbiljan dijalog", navodi Lečić.
Da za takav dijalog uslova u Srbiji nema, smatra novinarka Jovana Gligorijević.
"Ova vlast, mada ne samo ova, ima sklonost da se zatvori u krug istomišljenika od kojih će čuti ono što želi da čuje, gde se kontrargumenti ne prihvataju. Javni jezik je postao toliko agresivan da mislim da je dijalog nešto čemu treba ispočetka da učimo kako se to uopšte radi", rekla je Gligorijević.
A onda i da se definišu teme - jer kada predsednik zove na razgovore o Kosovu, opoziciji nije najjasnije o čemu se konkretno razgovara, posle svih dogovora koji su već postignuti u Briselu. A ko je upozorio Vučića rečima "Ne obmanjuj da je odricanje od Kosova recept za dugoročni mir i prosperitet", čitajte OVDE. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj: Vučića su ucenili, moraće da prizna Kosovo
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA