Najnovije

PRETI BLOKADA, EU NAS UCENJUJE ZBOG ŽELEZARE: Još jedna evropska rampa za Srbiju!

Zvaničnici Evropske unije planiraju da blokiraju pregovore o članstvu sa Srbijom zbog kineskih investicija, odnosno pre svega zbog uspešnog poslovanja Železare u Smederevu, koju je kupila kineska firma "Hestil"!

Ucenjuju nas zbog Železare (Foto: Jutjub)

Naime, Institut za bezbednosna istraživanja EU (EUISS) tvrdi da milijarde evra koje su se iz Pekinga slile u Srbiju "podstiču korupciju u regionu"!?! Evropski analitičari navode da je Kina sva ulaganja u Srbiju dobijala ugovorima direktno od Vlade, umesto preko tendera.
Ovaj dokument dostavljen je Evropskoj komisiji, čiji šefovi čak razmišljaju da Beograd kazne privremenom obustavom dijaloga!

'Kineski korupcionaši'

Stručnjaci iz Brisela, kako prenosi "Radio Slobodna Evropa", u svojoj analizi ističu da države Zapadnog Balkana ne mogu da usaglase zakone s pravilima EU jer im Kina to ne dozvoljava.
Kineske investicije došle su u Srbiju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru tako što su kompanije dobijale ugovore direktno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje firmi. To podstiče ionako proširenu korupciju u regionu. Zapadnobalkanske zemlje često su morale da donose posebne zakone kako bi udovoljile zahtevima Pekinga. To odlaže usaglašavanje regiona s pravilima i standardima EU, navodi se u analizi.
Niko iz vrha vlasti nije želeo zvanično da komentariše ove navode.
Izvori, međutim, kažu da se iza analize iz Brisela zapravo krije strah evropskih tajkuna od Železare.
- Tajkune u Briselu najviše boli Železara i njena konkurentnost na evropskom tržištu. Zato sada traže i najmanju sitnicu kojom bi zapretili Srbiji i tako izbacili Železaru iz konkurencije. Suština je to da je Kina odlučila da joj Srbija bude centrala za evropske poslove, što je pomrsilo račune mnogima u EU... - objašnjava Informerov sagovornik.
Analitičar Dragomir Anđelković, s druge strane, smatra da neki u Briselu hoće da uklone Železaru kao konkurenta.
- Srbija i kineska firma "Hestil" treba da se dogovore o tome šta je državna pomoć, a šta su investicije, i da se to reši efikasno i transparentno. Samo tako ćemo sprečiti mogućnost da se cela priča zloupotrebi kako bi se Železara izbacila iz Evrope. Time ćemo izbiti argument Brisela - podvlači Anđelković.
Analitičar Aleksandar Pavić, saradnik Fonda strateške kulture, kaže da baš Zapad korumpira region.
- Ova kvazianaliza je politički instrument protiv ekonomskog širenja Kine u Srbiji i regionu. Zapad često pod pretnjom sankcijama nameće "demokratske standarde i vrednosti". EU pokušava da uspostavi neokolonijalni odnos prema Srbiji. Kina i Rusija ugrožavaju taj pokušaj monopolizacije - naglašava Pavić.

Evropski licemeri

Šef Narodne mreže Vladan Glišić ističe da već 20 godina korupciju na Balkanu generiše upravo EU.
- NJihovi investitori poznati su po tajnim ugovorima. A sad su Kinezi problem?! Pravi razlog histerije Brisela je to što Srbija uz kineske, ruske i druge investicije postaje jaka i ekonomski suverena zemlja, imuna na evropske ucene - zaključuje Glišić.
Rama oduševljen Vučićevim porukama. "Šerovao" Vučićev tekst i pozvao Srbiju da prizna Kosovo. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra, koju je Vlada Srbije prihvatila 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA