Najnovije

JOŠ JEDAN UDARAC: Sankcije Dodiku do kraja septembra?!

Evropska unija razmatra mogućnost da do kraja septembra uvede sankcije protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Milorad Dodik (Foto: RIA Novosti)

Navodno, to je moguće zbog njegove navodne opstrukcije Dejtonskog sporazuma i usporavanja Bosne i Hercegovine na evropskom putu.
“Odlično obavešteni izvori iz diplomatskih krugova otkrivaju da je uvođenje sankcija Dodiku već duže tema ozbiljnih rasprava na najvišem nivou u Briselu”, piše EuroBlic.
Sagovornici tvrde da je pridruživanje EU sankcijama, koje su u januaru protiv Dodika uvele SAD, trenutno mnogo izvesnije nego što je to, kako kažu, bilo pre samo nekoliko meseci. 
- Nepotpisivanje sporazuma o transportnoj zajednici, za šta su mnogi u Briselu već okrivili Dodika i aktuelnu vlast u RS, samo je dodatno učvrstilo stavove brojnih evropskih diplomata da je prema lideru SNSD potrebno zauzeti mnogo čvršći stav i pridružiti se sankcijama koje su protiv njega početkom ove godine uveli Amerikanci - tvrde sagovornici. 
Oni navode da su najglasniji zagovornici zauzimanja „čvršćeg" stava prema predsedniku Srpske u EU predstavnici Nemačke, Holandije i Velike Britanije, dok su, prema njihovim rečima, protiv pridruživanja američkoj odluci o stavljanju predsednika RS na crnu listu, pre svega, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han te slovački ministar spoljnih poslova i nekadašnji šef OHR u BiH Miroslav Lajčak. 
- Upravo zahvaljujući intervencijama Hana i Lajčaka, EU nije uvela sankcije Dodiku odmah nakon što su to uradili Amerikanci. Naime, ta dvojica uticajnih evropskih diplomata smatrali su da bi pridruživanje Brisela sankcijama koje su protiv predsednika RS uvele SAD proizvelo kontraefekat, odnosno da bi Dodik i rukovodstvo RS u tom slučaju zauzeli još rigidniji stav prema evropskim integracijama i gurnuli Srbe iz RS u još čvršći zagrljaj s Moskvom - kažu oni. 
Međutim, kako dodaju, nedavna propast u vezi s potpisivanjem sporazuma o transportnoj zajednici došla je kao “kec na desetku" zagovornicima sankcija i dodatno je ojačala pozicije onih koji u Briselu već dugo traže mnogo oštriji stav EU prema predsedniku RS. 
- Sada je mnogo izvesnije da će pod pritiskom najuticajnijih zemalja Evropske unije do kraja septembra ove godine Dodiku biti izrečene određene restriktivne mere, poput zabrane putovanja u zemlje EU, blokiranja bankovnih računa i zabrane poslovanja u svim državama koje su članice EU - tvrde sagovornici lista. 
Iz kabineta predsednika RS juče EuroBlic nije dobio odgovor na pitanje kako komentarišu spekulacije da će najkasnije za dva meseca EU uvesti sankcije protiv Dodika. 
Od ljudi bliskih predsedniku RS, s druge strane, nezvanično je dobijena informacija da Dodik, kako kažu, ne veruje da će se EU pridružiti sankcijama koje je protiv njega uveo Vašington, odnosno da, prema njihovim saznanjima, u Briselu ne postoji saglasnost o tom pitanju. Pogledajte OVDE kako nam je Hojt Ji ponovo zapretio. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledao sastanak Putina i Dodika:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA