Najnovije

TRAMP ODJAVIO ŠIPTARE, NAREDIO PRIŠTINI DA SE NE KANDIDUJE ZA UNESKO: Amerika diže ruke od Kosova!

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, direktno je naredio liderima lažne države Kosovo da se ove godine ne kandiduju za članstvo u Unesku.

Tramp (Foto: Sinhua)

Tramp je albanskim političarima u Prištini, tvrde naši odlično obavešteni izvori, objasnio da nemaju podršku za članstvo u Unesku i da je potrebno da "spuste loptu".
Američki lider je preko svojih saradnika još jednom poručio Hašimu Tačiju da odustane i od formiranja takozvane vojske Kosova, ali i od zločinačkog projekta "velike Albanije".
Tramp je bio toliko oštar u svojim porukama, dodaju upućeni, da Priština nije imala nikakvog izbora sem da posluša naređenje!

'Prevršili svaku meru'

Prema rečima izvora, američki predsednik je preko diplomatskih kanala jasno rekao da su Albanci sa Kosova "prevršili meru".
- Prištini je upućen direktan nalog da ne podnosi kandidaturu za članstvo u Unesku, uprkos gromoglasnim najavama Albanaca da ovog puta neće izgubiti bitku protiv Srbije. Tramp je kratko i jasno rekao da kosovski Albanci nemaju dovoljnu podršku u svetu, zbog čega im je naredio i da odustanu od transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u "vojsku", kao i od projekta "velike Albanije". Zato iz Prištine nema više pomena o nekakvoj vojsci ili "državi Iliridi". Fijasko u Unesku tajili su koliko su mogli, ali je informacija o neuspehu ipak došla do tamošnje javnosti... - prenosi sagovornik, visokopozicionirani zapadni diplomata.
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, s druge strane nije želeo da priča o tome da li je neko naredio Prištini šta da radi, ali tvrdi da lažna država Kosovo neće nikad ući u Unesko.
- Srbija ima mnogo prijatelja među državama koje nisu i neće priznati lažnu državu Kosovo. Osim Rusije i Kine, imamo jako veliku podršku u Latinskoj Americi. Među njima su Meksiko, Nikaragva, Gvatemala, Kuba, Jamajka, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Čile i još mnogo njih... Zahvaljujući ovim državama, lažna država Kosovo nikad neće postati članica Uneska - podvlači Dačić.

Naglo snizili ton

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacje, primećuje da su albanski političari snizili ton.
- Nema pominjanja "vojske Kosova", ali ni priča o "velikoj Albaniji" i članstva u Unesku. Ovo je logično jer su im prošli izbori, a imaju i internih problema u obezbeđivanju većine za izbor nove vlade, gde Srbi imaju značajnu ulogu. Postoje naznake da je u neutralizaciji antisrpske histerije Albanaca doprinos dala nova administracija SAD, koja radi na stabilizaciji Zapadnog Balkana. Konstruktivna pozicija je veoma važna za jačanje mira u regionu, ali i popravljanje odnosa sa SAD, što je odlučujuće za ozbiljniji ekonomski razvoj Srbije - zaključuje Miletić.
Situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u Unesko. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto Kosovo ne može da bude u organizaciji UNESKO
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA