Najnovije

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Nismo mi "mali Rusi"

Pred nama je višegodišnji put do članstva u Evropskoj uniji na kome ćemo se za spoljne i bezbednosne izazove često oslanjati na pomoć i podršku EU, kao što u pojedinim pitanjima imamo veoma značajnu podršku Rusije, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović (foto: N1 printskrin)

Mi smo Srbi, nismo „mali Rusi“ i nismo „trojanski konj" za ruske interese u EU. Ali poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo, zbog toga im nismo uveli sankcije.
Ovo za "Novosti" kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, odgovarajući na pitanje kada očekuje otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 o spoljnoj politici i može li tu kao prvi zadatak da nas sačeka zahtev da uvedemo sankcije Rusiji. - Odluka o otvaranju poglavlja 31 donosi se konsenzusom članica EU i izvesno je da to neće biti ove godine, a Srbija razume poruke koje su važne pojedinim članicama. To poglavlje trebalo bi da se tretira na isti način kako je bilo i kod drugih kandidata. Uostalom, vidite i sami da su se okolnosti zakomlikovale, što dovodi do pomeranja u odnosima globalnih sila. Na pitanje da li će Srbija naići na otpor baltičkih zemalja, pošto je Litvanija za to da se politika proširivanja "preispita" jer "neki pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama sa Rusijom", kaže: - Shvatamo da pojedine države, posebno baltičke, imaju drugačiji odnos prema Rusiji od našeg, u kontekstu sopstvenog sagledavnja bliže i dalje prošlosti. Mislim i da postoji izvesno razumevanje u velikom broju članica za razloge naše drugačije politike. Inače, neuporedivo više vojnih vežbi imali smo sa zemljama EU i sa NATO. Po pitanju definisanja perioda u kom bi Srbija mogla da uđe u EU, navodi da je "korisna izjava predsedika Evropskog saveta Donalda Tuska da će vrata za nas biti otvorena kada budemo u potpunosti spremni". - To je legitiman odgovor, jer znači da proširenje nije završena politika, iako mnogi žele da tako predstave stvari. I EU države imaju i te kako koristi od novih članica, nije to jednostran proces gde samo nova članica profitira. Prema anketi njenog ministartsva četvrtina ispitanih smatra da ulazak Srbije u EU usporava politika stalnih ucena, ali Joksimovićeva komentariše da nas "niko nas ni na šta ne primorava i ne moramo ništa, ako je to naš izbor". - Ne mislim da bi nam koristila politika "nećemo ništa, nećemo nigde, nećemo ni sa kim", imajući u vidu da je Srbija okružena članicama EU i onima koji to žele da postanu, a posebno zbog ekonomske važnosti EU za nas. Reči predsednika države, da su samo retki iz SNS javno stali u njegovu zaštitu od napada u nekim tabloidima, ona ne doživljava kao kritiku i na njen račun. - Napadi tog tipa na predsednika su refleksija iščašene svesti o tome šta znače kritika i sloboda medija. Mnogima iz medijskog sveta biće potrebno vremena da se nauče profesionalnoj etici, odgovornosti za javno izgovorenu reč i obavezama transparentnog i odgovornog poslovanja. Za to su evropski standardi najbolji lek. Premijerka Brnabić podržala je suverenitet Ukrajine, čitajte OVDE. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj se ne slaže sa Jadrankom: Mi smo mali Rusi. I zbog toga nas zapadnjaci mrze i pokušavaju da nas unište
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA