Najnovije

UOČI FORMIRANJA VLADE U PRIŠTINI: Ameri daju vlast, ali ne Tačiju i Haradinaju, već... (VIDEO)

Pred formiranje vlade u Prištini zna se ko povlači sve konce, tako da bi Ramuš Haradinaj, uprkos tome što je proglasio pobedu na izborima, mogao da bude „izbačen iz igre” od SAD tako što će se njegov brat Daut Haradinaj, koji je i dalje na američkoj crnoj listi, naći u Hagu.

Kosovska Skupština (Foto: Jutjub)

Novi premijer bi trebalo da postane Aljbin Kurti. Da se Vašington pita ko će „vladati Kosovom”, smatra i ministar Branko Ružić:
- Politička situacija na KiM veoma je interesantna, jer novu vladu mogu da formiraju Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i LDK Ibrahima Rugove, ali mogu i nekadašnji lideri OVK Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. Sada, vlada Samoopredeljenja i LDK-a bi za srpsko društvo značila da bi se sigurno pokrenuo stampedo borbe protiv korupcije, čiji su nosioci lideri OVK, ali koja god vlada da bude formirana, to će biti pod mentorstvom SAD, imajući u vidu da Kosovo nije država, već provizorijum, i da će to za posledicu imati insistiranje da Srpska lista bude uključena u kosovsku vladu - naveo je Ružić.
On smatra da je idealan tajming da srpski politički i etnički korpus na Kosovu i Metohiji treba mnogo aktivnije i agilnije da uđe u politiku kosovskog društva i da na taj način ostvare prava koja im sleduju.
- ZSO nije krajnji cilj. Ona treba da bude poluga koja će biti u funkciji realizacije onih strateških ciljeva Srba koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, a koji su predviđeni i u skladu su sa nadležnostima i proističu iz onoga što je potpisano u Briselskom sporazumu. 
Ružić je i dodao da je motiv za stvaranje koalicije Haradinaja i Tačija zapravo strah od rada Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na KiM.
- I veoma je dobro za kosovsko društvo da se pročisti od svega što je mulj koji je postoji već 20 godina - ocenio je Ružić.
Kada je reč o najavljenim izmenama Ustava Srbije, odnosno hoće li se one, pre svega, odnositi na KiM, Ružić je rekao da „još ništa nije na stolu” da bi u ovom trenutku mogle da se prave procene.
- Hipotezama ne želim da se bavim, a da li će preambula biti predmet neke rasprave, to uopšte nije sporno. Čak i ako bude, siguran sam da političku odgovornost, hrabrost i viziju poseduje i predsednik Republike i predsednik moje stranke - rekao je on i dodao da „podizanje tenzije zbog toga nije potrebno, jer Srbija, formalno-pravno, nikada neće priznati tu samoproklamovanu nezavisnost Kosova”. Kako je Kurti pričao pre godinu dana?

Vučić danas s Tačijem u Briselu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas bi trebalo u Briselu da bude domaćin neformalnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prvog čovek Prištine Hašima Tačija. Sa srpskim predsednikom u sedište EU bi trebalo da doputuje i predsednik Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Pročitati OVDE koji to poznati političar kaže da će Srbija ući u rat ako padne Banja Luka.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

“Pobednik ovih izbora je Samoopredeljenje. Kao partija oni su ispali najjači danas na Kosovu i mora se računati na tu činjenicu“, kaže prištinski analitičar Fadilj LJepaja, ističući da je realno da Aljbin Kurti bude premijer. „Kurti je blaža opcija za Srbe“, smatra Nenad Radosavljević.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA