Najnovije

CRVENI ALARM: Šta je zaista lansirala Severna Koreja i zašto se svi plaše? (FOTO/VIDEO)

Severna Koreja potvrdila je danas da je obavila uspešno lansiranje svoje prve Interkontinentalne balističke rakete. Istog trenutka upalio se alarm u Americi.

Lansiranje rakete u Severnoj Koreji (Foto: Jutjub)

Kako je danas potvrdila Severna Koreja, putem državnih medija, interkontinentalna balistička raketa, koja je pala u japansko more, može da pogodi metu bilo gde u svetu.
S druge strane, Amerika i Rusija tvrde da to nije tačno i da je u stvari lansirana raketa bila srednjeg dometa.
Ali, da li je to tako? 
Severna Koreja tvrdi da je Interkontinentalna balistička raketa- skraćeno ICBM, koja je lansirana jutros, dostigla nadmorsku visinu (altitude) od 2.802 km, što je 1.731 milja, kao i da je letela 933 km 39 minuta, pre nego što je pogodila metu u moru. 
ICBM je u stvari raketa velikog dometa napravljena s namerom da nosi nukleranu bojevu glavu. Minimalan domet takve rakete je 5.500km (3.400 milja), iako većina preleti i do 10.000 km pa i više. 
Bi-Bi-Si podseća da je Severna Koreja već lansirala dva tipa ICBM: KN-08, čiji je domet bio 11.500 km, i KN-14, s dometom od 10.000 km. 
Prema grafici koja je prikazana na sajtu Bi-Bi-Sija, od momenta lansiranja ICBM do njenog pogađanja mete, raketa prolazi kroz nekoliko faza. 

Najpre se lansira i na određenim visinama odbacuje deo po deo. Na kraju, kada dostigne visinski "pik" bojeva glava punjena nuklearnom municijom, se odvaja i kreće ka dole, odnosno ka meti. 
Takozvanu najvišu visinsku tačku koju ICBM tada dostigne je oko 1.000 milja. Tada međutim, počinje najosetljiviji deo lansiranja, jer ona treba da ponovo uđe u atmosferu, a da joj pri tom ostane nuklearna bojeva glava, odnosno da ne sagori. 
Za sada nije sigurno da li je Pjongjang uspeo da razvije takvu raketu kojoj bi glava s nuklearnim bojivom uspela da izdrži ponovni ulazak u atmosferu. 
Ono što Ameriku najviše interesuje je da li takav projektil može da pogodi metu unutar SAD. Fizičar Dejvid Rajt tvrdi da bi dosadašnji domet takvih raketa mogao da dosegne do Aljaske, ali ne i do udaljenijih Havajskih ostrva ili pak drugih 48 američkih država. 
Na jednom snimku na Jutjubu prikazan je način na koji ICBM funkcioniše, ali na primeru drugog tipa rakete.
Pročitajte OVDE šta je Tramp novo rekao o Kim DŽong Unu i ovom lansiranju rakete?
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li je Amerika na udaru?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA