Najnovije

SRPSKE FIRME UGROŽENE ŠTRAJKOM U FIJATU: Plate u visini jednog ipo ručka u Italiji, a teraju radnike da...

Insistiramo da kompanija Fijat (FCA) počne da se ponaša u maniru svetske kompanije i konačno otpočne pregovore sa radnicima koji štrajkuju, poručeno je danas poslovodstvu koje ni nakon šest dana generalnog štrajka ne odgovara na pozive štrajkačkog odbora da se pregovara o radničkim zahtevima.

Štrajk u Fijatu (Foto: JuTjub)

Radnici štrajkuju, proizvodnja stoji, ugrožene su i kooperantske firme FCA, ali odgovora od poslovodstva još nema. - Ista meta, isto odstojanje - kaže Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora. On podseća na to da poslovodstvo krši i zakon, i da je odavno dobilo nalog inspekcije rada da se počne sa pregovorima ali se, ponovo, ne oglašavaju.
Radnike su danas posetili čelnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije kao i UGS "Nezavisnost". Oni su podržali radničke zahteve i osudili ponašanje poslovodstva FCA. Takođe, izrečeni su i podaci da menadžeri u kragujevačkoj fabrici zarađuju po 1.500 evra, dok je plata radnika oko 230 evra. U štrajkačkom odboru kažu da se zbog ignorantskog stava poslovodstva problemi samo uvećavaju, trpe i kooperanti. Radnici za to prozivaju šefove. Inače, dnevno je sa traka silazilo po 440 automobila u dve smene, a već šest dana trake stoje. Oni kažu da ne znaju da li je stala i isporuka automobila, kao i šta se dešava sa već naručenim poslovima. - I mi se pitamo šta se u toj oblasti dešava, mi stalno ističemo da smo spremni da pregovaramo i želimo da se štrajk što pre okonča. Na potezu je poslovodstvo - kaže Zoran Marković. Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović izjavio je danas da su zaposleni u kragujevačkom Fijatu izuzetno malo plaćeni i da su njihove plate u visini, kako je rekao, cene jednog i po ručka u Italiji. Orbović je novinarima u Jagodini rekao i da ih pritom poslodavac tera da rade na više radnih mesta. - Država radi na tome da dođe do više radnih mesta, do većeg broja zaposlenih ali su ta radna mesta sa izuzetno niskim platama i izazivaju veliko nezadovoljstvo - rekao je Orbavić i ocenio da je ponašanje rukovodstva Fijata neprihvatljivo i uvredljivo za radnike u Kragujevcu. Orbović očekuje da će se već do 15. septembra znati kolika će biti minimalna cena rada za narednu godinu. Kako je danas rečeno u prodajnim salonima Fijata, i dalje se primaju uplate za model fijat 500L. Isporuka "starog" modela ide bez čekanja, jer ih ima još na lageru, dok se za novi model primaju uplate uz napomenu da je isporuka u septembru, kako je i bilo planirano pre štrajka. Razlog je kolektivni godišnji odmor u avgustu, čuveni italijanski "feragosto", kad fabrika u Kragujevcu ionako ne bi radila. Srpska industrija oružja, sa druge strane, cveta. Vrh Srbije nedavno je prisustvovao otvaranju fabrike municije u blizini Požege, o čemu više možete da saznate OVDE. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA