Najnovije

ŽESTOK UDAR TURSKE ARTILJERIJE: Počeo rat protiv Kurda na severu Sirije! (VIDEO/MAPA)

Turske snage započele su ofanzivne operacije prema kurdskim teritorijama na severozapadu Sirije.

Turci kreću u rat na Kurde (Ilustracija: Pravda)

Tokom protekle noći turske snage koje su stacionirane na severu Sirije u okviru snaga "Štit Eufrata", započele su opsežna artiljerijsko-raketna dejstva duž zapadne linije razdvajanja sa snagama pod kontrolom kurdskog SDF-a. Bombardovanje je izvršeno na širini fronta od oko 20 kilometara u blizini grada Azaza koji je pod turskom kontrolom, ali čije zapadne zaseoke drže Kurdi. Koliko su Turci ozbiljni u svojoj nameri, govori i činjenica da je u napadu korišćeno najbolje oružje koje poseduju Erdoganove snage, kao što su T-155 "Firtina" i T-122 "Sakarja" T-155 Firtina (od 1.50 na snimku ispod):
Prema pravcu dejstava turske artiljerije, sirijsku analitičari zakljuluju da će prvi udar pešadijskih jedinica najverovatnije krenuti iz Azaza, a u pravcu avio-baze Menga, koju drže Kurdi. T-122 Sakarja u akciji u Bici za Al Bab: Primarni cilj turskih operacija koje će uslediti biće grad Afrin, a osvajanjem pomenute avio-baze i okolnih puteva, Turci će pokušati da preseku veze između Afrina i drugog po veličini grada u ovoj oblasti - Tal Rifata. Izostanak reakcije Moskve, koja ima stacionirane odrede vojne policije u neposrednoj blizini Afrina, upućuje da se Moskva i Damask neće previše mešati u predstojeći sukob.

Rusija, Turska i Iran su glavni inicijatori mirovnih pregovora koji se trenutno vode u Astani, o čemu više možete da saznate OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA