Najnovije

TAJNA OLIMPIJADE U SARAJEVU: Kako je SFRJ metaodama veštačkog uticaja na vreme sprečila katastrofu u Sarajevu 1984. (VIDEO)

Gostujući u emisiji "Duhovna trpeza" u produkciji kuće "HelmCast" pisac i inžinjer Dragan Milošević ispričao je kako se tokom zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine, eksperimentima za kontrolu vremenskih prilika, borio sa magom koja je dovela u pitanje održavanje ovog velikog sportskog događaja.

Olimpijada 1984. godine (Foto: Jutjub)

Milošević je radio u Hidrometerološkom zavodu gde se bavio metodama veštačkog uticaja na vreme. Svoju specijalizaciju imao je u SAD, na univerzitetu u Solt Lejk Sitiju. Milošević je ispričao za "HelmCast" da je dobio zadatak da se tokom olimpijade u Sarajevu bori protiv sarajevskih magli kako bi aerodrom bio otvoren za dolazak sportista i sudija.

On je ispričao da je sa svojom ekipim u Sarajevo otišao četiri meseca pre olimpijskih igara gde je pripremao eksperiment modifikacije sarajevskih prehlađenih magli. Milošević je ispričao da se olimpijada održava 7. i 8. februara a da se dva dana spustila gusta magla nad Sarajevom i da je njegova ekipa sa svojom metodologijom uspela da reši problem i da obezbedi sletanje preko 100 aviona na aerodrom u Sarajevu. - Redovnost održavanja olimpijskih igara je bila maksimalno obezbeđena. Možete zamisliti šta bi se dogodilo da je bio poremećena avionski saobraćaj. Ne bi došli sportisti, ne bi došle sudije, ne bi došli eminentni gosti - objasnio je Milošević.

Milošević je rekao da je eksperimente sa modifikacijama magle nastavio da radi narednih 20 godina na rudarskim kopovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a da je poslednje zime ponovo na poziv sarajevskog aerodroma vršio svoje eksperimente i da je mesec ipo dana obezbeđivao rad aerodroma u Sarajevu.  Ipak, povod za Miloševićevo gostovanje na "HelmCastu" bile su njegove knjige „Narodni budilnik“ i „ Heroine Srbije – vekovnik“.

„Srpski narod ima svoje velike pretke kao uzore“ – ističe Milošević, navodeći blistave biografije mnogih, javnosti gotovo nepoznatih i zaboravljenih junaka. Za junacima ne zaostaju ni srpske heroine, tvrdi Milošević, koji je u svojoj drugoj knjizi “Srpske heroine – vekovnik“ skupio biografije 100 najznamenitijih žena od srednjeg veka do našeg vremena. Među njima barem polovinu gotovo nepoznatih srpskoj javnosti, poput, recimo Draginje Ružić, Sofije Jovanović, Milke Grgurove –Aleksić. „Sve one svedoče da Srbija slavi ženu majku, umetnicu, naučnicu, ratnika- i u naše doba, a ne ovo što možemo videti u rijalitima na svih šest kanala sa nacionalnom frekvencijom“ – objašnjava motiv za pisanje „Vekovnika“ Dragan Milošević. Govoreći o statusu Kosova i Metohije, Milošević pravi paralelu između srpskog i jermenskog naroda, koji su podjednako stradali u genocidima tokom svoje istorije. „Jermeni nikada nisu otvarali unutrašnji dijalog, već su se, poput Jevreja, pozdravljali sa „Dogodine na Araratu“, ne odustajući od sna o pripojenju Nagorno Karabaha, koji se posle više decenija i ostvario“ – navodi gost „Duhovne trpeze“ koja nosi naslov „Gde je srpski Ararat?“. Milošević navodi i druge primere na koje se možemo ugledati, kao što je proglašenje Krima ruskom teritorijom. „Za svaki od tih državotvornih poteza neophodno je strpljenje, vreme i povoljne okolnosti. Nauk je da nemamo prava da se odreknemo svoje svete zemlje Kosova i Metohije“- zaključuje Dragan Milošević.   Koliko su komunisti ubili Srba saznajte OVDE. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako danas izgledaju olimpijski objekti u Sarajevu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA