Najnovije

KLONITE SE KINESKIH MORA: Oštro upozorenje Pekinga Amerikancima i Japancima!

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD i Japan da prestanu sa pogrešnim opaskama na račun ostrva Dijaoju i Južnog kineskog mora.

Kina ozbiljno shvata zaštitu svojih teritorijalnih voda (Foto: Sinhua)

Mediji su dan ranije objavili da su SAD i Japan ponovo potvrdili da se Član 5. američko – japanskog bezbednosnog sporazuma primenjuje na kineska ostrva Dijaoju i izrazili veliku zabrinutost zbog situacije u Južno-kineskom moru. Kao odgovor na to, portparolka Ministarstva Hua Čunjing navela je da je stav Kine prema ostrvima Dijaoju i Južnom kineskom moru dosledan i jasan, kao i da kineska vlada i njeni građani imaju nepokolebljivu odlučnost i volju za očuvanjem svog teritorijalnog suvereniteta.

Hua Čunjing (Foto: china.org.cn)

Američko – japanski bezbednosni sporazum je proizvod Hladnog rata i ne sme da se upotrebljava kao izgovor za nelegalne tvrdnje Japana i da šteti teritorijalnom suverenitetu i povezanim pravima, rekla je Hua. Trenutno je situacija u Južnom kineskom moru stabilna, a da dijalog i koordinacija između Kine i zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) napreduju. Hua je istakla da bi SAD i Japan, koje nisu zainteresovane strane u Južnom kineskom moru, trebalo da poštuju napore zemalja u regionu da mirno reše otvorena pitanja kroz saradnju i pregovore. „Kina poziva SAD i Japan da učine više da doprinesu regionalnom miru i stabilnosti", rekla je portparolka Ministarstva. Izvor: cri.cn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Burna istorija ostrva Diaoju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA