Najnovije

RUSI NAORUŽAVAJU GENERALA HAFTARA: Putinovo oružje za novo ujedinjenje Libije!

Rusija bi mogla početi da snabdeva Libiju kopnenim naoružanjem i helikopterima ali nema govora o dovođenju ruske vojne jedinice, izjavio je Igor Koročenko, direktor Centra za analizu svetske razmene oružja.

Haftar ipak neće dobiti ruske vojnike (Foto: JuTjub, Pravda)

Maršal Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar, koji je početkom ove nedelje boravio u Moskvi, rekao je reporterima da Libija pregovara sa Rusijom oko mogućnosti pružanja vojne pomoći. Ranije je Valeri Varlamov, direktor odeljenja za bezbednost Rosoboroneksporta (kompanije za izvoz ruske vojne opreme), rekao novinarima da je Rusija spremna da razmotri dostavljanje oružja Libiji ali da bezbednosno rešenje prenošenja opreme preko severne Afrike i dalje treba prodiskutovati. - Vojna pomoć Libiji se može dostaviti u vidu oružja. Nismo još zaključili da li će u pitanju biti neka vrsta poklona ili je libijska strana u mogućnosti da plati ove ugovore. Treba uzeti u obzir da je, čak i u uslovima unutrašnjeg vojnog konflikta, Libija i dalje bogata zemlja koja izvozi velike količine nafte. Pod raznim međunarodnim normama, to može značiti da se takvi ugovori moraju platiti, rekao je Koročenko. Kada se govorilo o vrstama oružja koje Moskva može ponuditi, stručnjaci su napomenuli da bi to, pre svega, mogla biti borbena vozila, malokalibarsko oružje, helikopteri i bespilotne letelice, što je ceo spektar oružja koje se pokazalo efikasnim u borbi protiv terorističkih grupa.

Moskva neće slati vojne jedinice u Libiju

- Naglašavam da učestvujemo u antiterorističkoj operaciji u Siriji po pozivu njenih legitimnih vlasti, ali ne postoji praktična potreba da se proširi prisustvo ruske vojske i na teritoriju Libije, dodao je Koročenko. Međutim, britanske službe tvrde da Rusi, ustvari, pripremaju ulazak sa trupama u Libiju, isti onakav kakav se desio u Siriji. To je veoma važno iz strateških razloga za Rusiju, jer bi tako presekli uvoz terorista sa severa Afrike u Siriju i tako sasekli još jedan krak Islamske države. Taktika je, tvrde Britanci, da se general Haftar snabde oružjem koji će vrlo verovatno poraziti druge vojne grupacije u Siriji i tako postati jedini koji odlučuju o sudbini Sirije. Tada na scenu stupaju Rusi, koji bi u Libiju ušli potpuno legalno na poziv zvaničnih vlasti, isto onako kako se desilo i u Siriji, pišu britanski mediji. Sa druge strane, od ranije je poznato da je na istok Egipta, u blizini libijske granice, dopremljena jedna jedinica ruske provatne vojne agencije Vagner, za koju zapadni mediji tvrde da vrši obuku snaga generala Haftara.  Amerikanci tvrde da je Rusija tajno sajber-oružje isprobavala na njihovim brodovima u Crnom moru. Više o tome pročitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA