Najnovije

DAČIĆ: Poziv na dijalog nije poziv za priznavanje Kosova, već...

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da su poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu neki shvatili kao poziv da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, napominjući da Srbija to nikad neće da uradi.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić je rekao da ne treba niko da se meša u pitanje o dijalogu ako su za njega i Srbi i Albanci.
"Danas sam pročitao tekst nekog Albanca iz Brisela koji napada moju ideju, a Belgija i Holandija su razmenile teritorije. Ako je nešto dobrovoljno, bez sile, onda nema potrebe da se bilo ko sekira", ističe šef srpske diplomatije.
Dačić napominje da "neki misle da taj problem treba rešiti tako što će Srbija kapitulirati".
"Srbija to neće uraditi. Srbija poziva na dijalog ne zato što je slaba, već zato što je jaka i ima konkretne ideje. Kažu da moj predlog narušava granice. Koje granice? Kako ih nije sramota. Oni su narušili granice Srbije, prvo su srušili granice Srbije, a sad kažu 'dobro, nema više dalje'. Tako se ne može voditi dijalog", ističe ministar spoljnih poslova.
Crnogorski premijer Duško Marković ranije danas napravio je lapsus u Podgorici, rekavši da će samit biti održan u hotelu "Klinton" umesto u hotelu "Hilton". Dačić za taj lapsus kaže da je "mentalnog karaktera".
"Klintonova politika i dalje je živa, ali su se promenila vremena u svetu. I zato unutrašnji dijalog jeste dijalog između nas. Danas biti Evropljanin, biti spreman na dijalog, izgleda da znači biti antisrbin. Ne mislim da je to tako", naglasio je Dačić.

"Potezi Hrvatske – rugalica" 

Govoreći o novim taksama koje je Hrvatska uvela, Dačić kaže da ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi takve mere i podseća da je nedavno uvela i nova pravila za uvoz vina.
Reč je, kaže, o ekonomskom problemu jer Hrvatska godišnje uveze iz Srbije 288 miliona evra, a izveze 60 miliona evra.
Postoje, napominje Dačić, i političke poruke koje se "uvek čuju kada se približavamo obeležavanju akcija 'Bljesak' i 'Oluja'".
"Prošle godine, 8. aprila, Hrvatska nije dala saglasnost na poglavlje 23, 22. jula je bila rehabilitacija Stepinca, 28. jula ukinuta presuda Branimiru Glavašu, sada, 1. avgusta, Hrvatska je uvela ove ekonomske mere", podsetio je Dačić.
Ministar se osvrnuo i na koncert Tompsona u Slunju, koji, kako je rekao, predstavlja još jednu provokaciju.
"To je sada marginalno u svemu ovome, ali on ima određenu političku poruku. Danas je jedan naučnik poslao pismo gde kaže zašto Tompson drži koncert u Slunju – pa zato što je tog dana 75 godina od spaljivanja 463 Srba, 1942. godine u crkvi, od čega je 149 dece mlađe od 13 godina", napominje Dačić.
"To je rugalica, rugaju nam se u lice, kažu – ništa nam ne možete, mi smo članica EU. Ne znam zašto to rade ako smo se odlučili za dobrosusedske odnose. Hoćemo li mi za svaku godišnjicu imati ovakvu politiku? Za regionalnu stabilnost potrebna je politička volja", smatra šef srpske diplomatije.

"Srbija za sebe – ni za Istok ni za Zapad" 

Kada je reč o Samitu Američko-jadranske povelje koji je danas održan u Podgorici, Dačić je rekao da je "to dobar skup" dodajući da su se na njemu mogli čuti i izrazi koji su se čuli u vreme "gvozdene zavese".
"Čuli smo da zemlje Zapadnog Balkana treba da se opredele za Zapad. O kakvom sada Zapadu pričamo kada je pala 'zavesa'? Gde je taj Istok? NJega više nema. Ovde je pitanje Rusije, sve se gleda kroz odnos prema Rusiji", napominje Dačić.
Srbija, ističe, uvažava Crnu Goru kao državu, ali je, smatra, veliko preterivanje kad se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani regiona.
"Zato sam rekao da je skup koristan, a Srbija učestvuje relaksirano jer nema želju da bude članica NATO-a, niti nekog drugog bloka koji više ne postoji. Ta podela se ponovo vraća i od zemalja se traži da se opredele. Srbija nije ni za Istok ni za Zapad, ona je za sebe", navodi Dačić.
Samit Jadranske povelje u Podgorici nije regionalni skup, već je njegova ključna tema bezbednost, objasnio je Dačić.
Dodao je da je to skup zemalja, formiran 2003, koje imaju aspiracije da budu članovi NATO-a i njegova ključna tema je bezbednost, a u međuvremenu su tri od pet zemalja i postale članice NATO-a, rekao je Dačić dodajući da je Srbija posmatrač u toj situaciji.
Pročitajte OVDE koji to hrvatski mediji i zašto, kažu da srpski političari znaju da Kosovo ne može da bude deo Srbije?
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić predložio je da Beograd i Priština izvrše razgraničenje Kosova, odnosno podele teritoriju na srpski i albanski deo. Dačić je ovaj predlog izneo u okviru takozvanog dijaloga o Kosovu, koji je predložio predsednik Aleksandar Vučić. Cilj dijaloga je da se pronađe rešenje za Kosovo koje bi zadovoljilo Srbiju.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA