Najnovije

"UHVAĆEN" NA SATELITU: Ovo je sve što se zna o novom kineskom strateškom bombarderu! (FOTO)

Mediji su objavili satelitske snimke dosad nepoznatog strateškog bombardera koji je primećen na kineskom vojnom aerodromu u pokrajini Čengdu.

Kineski aerodrom Čengduu (Foto: Google Earth printskrin)

Avion je napravljen u formi „leteće krilo“ i verovatno je prototip perspektivnog kineskog strateškog bombardera H-20, o kome se malo toga zna. O radu na tom avionu prvi put se saznalo 2016, ali nikakve podrobnosti nisu procurile. Sada se, međutim, već mogu izneti neke pretpostavke. Sudeći po „letećem krilu“ i nekim izjavama kineskih eksperata, može se zaključiti da će to biti teško uočljiva letelica napravljena sa korišćenjem "stelet" tehnologija.
Rezultat slika za h-20 china satellite image

Po svojim konturama, najviše će ličiti na američki „nevidljivi“ bombarder B-2 Spirit, ali i na perspektivni B-21 i udarni dron X-47B. Prema procenama, H-20 kineska ratna avijacija treba da dobije do 2025. godine. Ukoliko je to tačno, vrlo brzo će morati da počnu i ozbiljna letačka testiranja, koja su, sudeći prema tome da je uočen na satelitskom snimku, verovatno već i počela. Najbolji dalekoletni bombarder kojim Kina raspolaže danas je Sian H-6K koji je modernizovani sovjetski Tu-16, koji Kina po licenci proizvodi od kraja 50-ih godina dvadesetog veka. Taj avion je poslednjih godina dobio savremenu elektroniku i ruske motore D-30KP-2. Zahvaljujući njima, sada ima maksimalan nezavisni dolet do 3.500 kilometara (umesto 1.800). H-6K može da nosi do 6 strateških krstarećih raketa CJ-10A koje su kopija ruskih H-55. Ukrajina je 2001. prodala Kini 6 takvih raketa i tehničku dokumentaciju za njihovu proizvodnju.

Kina danas ima flotu od 50-60 H-6K. Novi kineski bombarder H-20 biće sposoban da nosi (za razliku od američkog B-2) strateške krstareće rakete, što će biti ogroman tehnološki proboj koji će Kini omogućiti da se u toj oblasti izjednači sa SAD-om i Rusijom. Peking bi tako nakon 2025. mogao da se postepeno izravna sa Moskvom i Vašingtonom po mogućnostima svojih strateških nuklearnih snaga. Rusija se u ovoj oblasti odlučila za duboku modernizaciju svog nadzvučnog T-160M2. Moderni „Beli labud“ sa savremenom elektronikom biće mnogo jeftiniji, a nosiće nove krstareće rakete H-101/102 sa maksimalnim dometom 4.500-5.500km, što znači da neće ni morati da ulazi u vazdušni prostor protivnika pa mu neprimetnost neće ni biti važna. Sve o novom ruskom lovcu-presretaču MiG-41, koji će moći da leti i u svemir, saznajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo su avioni kojima raspolaže Narodnooslobodilačka armija Kine
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA