Najnovije

JEDINI SE PROTIVIO BOMBARDOVANJU SRBIJE: Sudbina svih carstava je ista - propast! Tako će biti i sa Amerikom!

Ron Pol, najpoznatiji libertarijanski političar u SAD, optužio je predsednika Donalda Trampa da je prevario glasače i pogazio sva svoja predizborna obećanja time što srlja u nove ratove, preteći Severnoj Koreji i Iranu. Pol je upozorio Trampa da bi "svaki takav rat automatski značio i kraj njegovog mandata".

Ron Pol (Foto: Jutjub)

- Predsednik Tramp je nestrpljiv da nas uvuče u najmanje jedan katastrofalan rat. Možda čak i dva. Glavno pitanje je ko će se prvi naći na udaru: Severna Koreja ili Iran? - napisao je 81-godišnji bivši kongresmen u svojoj nedeljnoj kolumni koju objavljuje Institut za mir i prosperitet.
Nekadašnji predsednički kandidat istakao je da pritisak na ulazak Amerike u novi rat dolazi sa obe strane političkog spektra.
- I demokrate i republikanci pritiskaju Belu kuću, prvo sa nedokazanim "Rusijagejtom" oko navodnog hakovanja izbora, a sada sa pripremama za "novi, lepi rat". Ako Tramp krene u rat, njegov mandat je gotov, a Amerika će se naći u daleko većem problemu nego što misli - podvukao je Pol, koji se za Belu kuću kandidovao 2008. i 2012, dok je 2016. kandidat republikanaca bio i njegov sin Rand Pol.
Bela kuća je prethodnih meseci pokušavala da poveća pritisak na Pjongjang zbog serije provokacija u vidu raketnih testova koje je naredio Kim DŽong-un. Pol veruje da Tramp jednostavno traži što veću ulogu u bilo kojoj vrsti obračuna sa Kimovim režimom. To pokazuje i nedavni prelet američkog bombardera B-1 preko Korejskog poluostrva, koji je poslao jasnu poruku: Tramp je spreman za napad.

Severna Koreja nije jedini problem

Pol dalje kritikuje povećanje broja američkih mornaričkih snaga u Persijskom zalivu, što je dovelo do konflikta sa iranskim brodovima.
- Zamislite da je američka mornarica u Meksičkom zalivu naletela na iranske ratne brodove sa uperenim oružjem u njih - istakao je Pol, koji se celog života zalagao za politiku mira, protiveći se vojnom intervencionizmu.
Bivši kongresmen ukazuje da Iran poštuje sve obaveze iz nuklearnog sporazuma, uprkos Trampovim konstantnim tvrdnjama da to nije istina.
- Američki narod je za Trampa glasao jer je uz njega postojala veća šansa da zemlja ostane van rata. Nedavna studija pokazala je da je Tramp najveći broj glasova osvojio u delovima SAD odakle potiče najveći broj stradalih vojnika: Viskonsin, Pensilvanija i Mičigen bile su ključne u pobedi nad Hilari.
Pol je za kraj pozvao Trampove pristalice da "izađu u javnost i spreče ga da SAD odvuče u novi krvavi rat naspram kojeg će Irak i Avganistan delovati kao mačji kašalj" i dodao - Sudbina svih carstava je ista - propast! Tako će biti i sa Amerikom!

Jedini kongresmen koji se protivio bombardovanju SRJ

Ron Pol je svojevrsni guru Pokreta čajanka, koji se zalaže za libertarijanske ideje, smanjenje američkog nacionalnog duga, kao i smanjenje ogromnih rashoda koje vlada ima, pre svega zbog intervencija u inostranstvu.
Bio jedan od retkih američkih političara koji je otvoreno protestvovao protiv bombardovanja Srbije 1999. godine, i jedini koji je to javno rekao u govoru pred Kongresom:
- Gospođo predsedavajuća, bombardovanje Srbije mora prestati, odmah. Srbija nikada nije izvršila agresiju niti bila protivnik Sjedinjenih Država. Srbija je usred krvavog građanskog rata u kojem mi ne bismo trebali da učestvujemo. Čak joj nismo ni objavili rat pre bombardovanja, kao što Ustav nalaže. To čini ovaj rat nemoralnim i nelegalnim. Ne samo da bombardovanje nije poboljšalo situaciju, već ju je umnogome pogoršalo i učinilo svet mnogo opasnijim mestom. Ginu nedužni civili. Problem sa izbeglicama je katastrofalan. Kongres ne bi smeo da finansira ovaj rat. Ukoliko to nastavi da čini, postaćemo saučesnici i moralno odgovorni za dodatno rasplamsavanje ovog konflikta - ove reči izgovorio je Ron Pol 15. aprila 1999. godine za govornicom američkog Kongresa.
Pročitajte OVDE sve detalje o sposobnostima rakete koju je nedavno lansirala Severna Koreja, kao i njenim dometima.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ron Pol najavljuje kolaps Amerike.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA