Najnovije

TRAMP MOŽE DA ZAOBIĐE SANKCIJE RUSIJI: Evo kako!

Donald Tramp je potpisao zakon kojim se uvode sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji i koji ograničava njegovu moć da ih ublaži bez odobrenja Kongresa. Međutim, on je dao do znanja da njegova administracija ne namerava da se pridržava odredbi zakona, koje mogu da naštete američkom biznisu i evropskim saveznicima.

Da li će sankcije Rusiji "proći"? (Foto: Jutjub)

Potpisivanjem novog paketa sankcija Tramp je iskoristio svoje pravo da ograniči primenu zakona. Šef Bele kuće smatra zakon „pogrešnim“ i nema nameru da se povinuje tim odredbama za koje smatra da se kose sa Ustavom SAD. Na taj način Tramp zapravo pokušava da obrani svoje pravo na donošenje ključnih odluka o Rusiji i istovremeno ne priznaje da je donošenje takvih odluka prerogativa isključivo onih koji se drže oštre linije u Kongresu.
Analitičari ocenjuju da novi zakon nije sasvim Trampu „vezao ruke“ i da američki predsednik ima prostora za „manevrisanje“.
- Tramp ima mogućnosti da zaobiđe sankcioni režim. Kao prvo, kada je reč o sankcijama, velika ovlašćenja su predata izvršnoj vlasti SAD. Naprimer, Ministarstvo finansija određuje koje konkretno mere treba preuzeti protiv kompanija koje ulažu u rusku energetiku ili učestvuju u ’Severnom toku 2‘. Podsetiću da je na čelu tog ministarstva Stiven Mnučin, koji je bio zadužen za ekonomska pitanja tokom predsedničke kampanje Donalda Trampa. U savremenoj istoriji SAD zabeleženi su primeri kada zakon o sankcijama ni na koji način nije uticao na stav izvršne vlasti koja je insistirala na ublažavanju sankcija i nalazila načine da ih zaobiđe. Naprimer, pošto su republikanci sprečavali bilo koju promenu zakona o sankcijama protiv Kube, izvršna vlast je koristila izdvajanje takozvanih ’licenci‘, odnosno dozvola američkih vlasti za konkretnu transakciju ili aranžman - kaže Dmitrij Abzalov, predsednik Centra strateških komunikacija.
Analitičar dodaje da bi i ovog puta Ministarstvo finansija moglo da izdvoji tzv. „obične licence“ za poslovanje sa određenim ruskim kompanijama, uz obrazloženje da „ta licenca suštinski ne menja spoljnu politiku SAD prema Rusiji“, a Kongres nema ovlašćenja da to zabrani.
- U principu, Tramp bi mogao da se požali Ustavnom sudu zbog novog zakona, ali ne verujem da je on spreman za globalni sukob sa Kongresom. Mislim da će se Tramp i njegov tim ponašati kao ’partizani‘, pa će sabotirati sankcije upravo izdavajući licence, na primer kompaniji ’Ekson‘ za saradnju sa ’Rosnjeftom‘, ili evropskim kompanijama za saradnju u okviru ’Severnog toka 2‘. Mnogo zavisi od pregovora Trampa i EU o zaštiti interesa evropskih kompanija, koje su planirane za sledeću nedelju, kao i od toga kako će se razvijati odnosi Trampa i Merkelove. NJihovi odnosi nisu baš najbolji, ali izgleda da je za Merkelovu Tramp jedini čovek koji može da ublaži sankcije - smatra Abzalov.
Novi antiruski zakon izazvao je i buru kritika u Evropi. Evropski zvaničnici navode da se nove mere SAD mogu smatrati kršenjem međunarodnog prava, a eksperti ocenjuju da će od tih sankcija više stradati Evropa nego Rusija.
Zvanični stav Evrope je jasan — Evropska Unija bi trebalo jedinstveno da reaguje na jednostrane sankcije i u skladu sa evropskim interesima.
Zabrinutost EU je izazvana time što je deo američkih mera usmeren protiv preduzeća koja sarađuju sa Rusijom u energetskom sektoru. Mere predviđaju kazne za kompanije koje sarađuju sa Rusijom na izgradnji gasovoda, pa bi to moglo da pogodi mnoge evropske firme. Novi zakon direktno ugrožava i realizaciju projekta „Severni tok 2“, koji bi trebalo da isporuči više gasa iz Rusije preko Baltičkog mora direktno u Nemačku.
Tramp je zakon o antiruskim sankcija potpisao nevoljno i pod pritiskom. On je i sam priznao da zakon o sankcijama ima „ozbiljne nedostatke“, uglavnom zbog toga što ograničava njegovu mogućnost da pregovara o sankcijama bez odobrenja parlamenta, a kritikovao je i Kongres koji je „u žurbi da usvoji zakon prevideo niz neustavnih odredbi“.
Tramp je rekao da je potpisao zakon „radi nacionalnog jedinstva“, a američki državni sekretar Reks Tilerson je izjavio da ni on ni predsednik „nisu srećni“ zbog odluke Kongresa da uvede te sankcije i zbog načina na koji je to urađeno.
„Jasno smo stavili do znanja da ne mislimo da će to biti od pomoći u onome što želimo da postignemo, ali odluka je doneta i to ogromnom većinom u oba doma Kongresa. Mislim da predsednik to prihvata i mi ćemo onda raditi u skladu sa time“, rekao je Tilerson.
Novi prošireni paket sankcija usvojen je kao kaznena mera zbog navodnog mešanja Rusije u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.
Eksperti smatraju da je Tramp takvim izjavama dao do znanja da će odredbe iz zakona sprovesti u skladu sa sopstvenim tumačenjem Ustava, a takođe ističu i da za to ima „manevarskog prostora“.
Zakon koji je Tramp potpisao podrazumeva mogućnost uvođenja sankcija licima koja nameravaju da ulože više od pet miliona dolara godišnje ili milion dolara odjednom u izgradnju ruskih izvoznih cevovoda ili da pružaju usluge, tehnologije ili informacionu podršku. U posebnoj tački govori se o težnji SAD da se suprotstave izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.
Analitičari ocenjuju da te kaznene mere deluju kao pokušaj da se Rusija potisne sa evropskog energetskog tržišta.
Zvanična Moskva je na nove antiruske odgovorila smanjenjem broja američkih diplomata u Rusiji i zaplenom američke diplomatske imovine u dva kompleksa.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da su SAD uvođenjem novih sankcija objavile trgovinski rat Rusiji, dodajući da više nema nade da će se odnosi dve zemlje popraviti.
Prema njegovim rečima, administracija predsednika Donalda Trampa pokazala je potpunu nemoć time što je na ponižavajući način prenela izvršna ovlašćenja Kongresu, što menja ravnotežu vlasti u američkim političkim krugovima. Pogledajte OVDE šta je Tramp rekao o odnosima sa Rusijom. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je Tramp odgurnuo crnogorskog premijera:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA