Najnovije

NOVA PROVOKACIJA ZAGREBA: Evo šta su poručili Srbima!

Obeležavanje 22 godine od vojno-policijske akcije hrvatskih snaga „Oluja“, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, počelo je polaganjem venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Plenković i Kolinda (Foto: Sinhua/Pravda)

Vence su položili predsednik Vlade Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanica predsednice Hrvatske Maja Čavlović.
Venci su položeni kod spomenika „Glas hrvatske žrtve — zid boli, kod centralnog krsta“ u Aleji poginulih hrvatskih veterana iz Domovinskoga rata, na grobu Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentifikovane žrtve.
Premijer Plenković je rekao da je polaganjem venaca odata „počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu domovine dali svoj život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića“.
- U to vreme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i zahvaljujući ’Oluji‘ došlo je do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma - naveo je Plenković, preneli su hrvatski mediji.
Upitan o podizanju krivične prijave koju je nevladina organizacija „Dokumenta — centar za suočavanje sa prošlošću“ podnela za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. avgusta 1995. godine, Plenković je odgovorio da Vlada Hrvatske „vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i svemu na čemu je Hrvatska utemeljena“.
- Istovremeno, Hrvatska je demokratska država i država u kojoj postoji sloboda govora i aktivnosti svih udruženja - rekao je.
Predsednik Sabora Goran Jandroković je rekao da je operacijom „Oluja“, kojom je oslobođena skoro petina okupiranih teritorija, „slomljen san o Velikoj Srbiji“ i da je „Hrvatska u ’Oluji‘ iskazala zajedništvo svih ljudi, veliku vojnu silu, te pokazala da se i u složenim međunarodnim odnosima mogu ostvariti željeni ciljevi“. Pogledajte OVDE zbog čega Nemci hvale Vučića. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledala parada za 20 godina "Oluje":
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA