Najnovije

NOŽ U LEĐA ASADU I HEZBOLAHU: Libanske vlasti dovele Amerikance na sirijsku granicu! (MAPA)

Na desetine američkih specijalaca stiglo je u pogranično područje Sirije i Libana kako bi pomogli Libanskoj armiji u operacijama koje namerava da sprovede protiv Islamske države, objavila je TV Alhura, arapska televizija sa sedištem u SAD-u.

Amerikanci u Siriji (Foto: public)

Prema izveštaju na koji se poziva Alhura, u Liban je stiglo više od 70 pripadnika američkih jedinica za specijalne operacije, ali nije naveden njihov tačan zadatak, niti na koji način će oni podržati libanske trupe. Libanski mediji u međuvremenu su javili da će vlasti te zemlje zatražiti od Američke koalicije vazdušnu podršku u planiranoj ofanzivi.  Libanske vlasti, pre toga su kontaktirale Ruse, sa molbom da izvrše pritisak na Siriju i Iran da se saglase sa američkim učešćem u operacijama na sirijsko-libanskoj granici, ali je Damask odbio ovaj predlog, u strahu od novog gomilanja američkih trupa na svojim granicama.  Islamska država zauzela je DŽorud Ras Aalbek na severoistoku Libana i DŽorud Karu i Grijer na zapadnim padinama planinskog masiva Kalamun, koji se proteže duž sirijsko-libanske granice.  Libanski šef bezbednosnih službi Ibrahim Abas je rekao da su libanske vlasti spremne na pregovore sa ID-om o povlačenju terorista, po principu po kom su okončane borbe sa Al Kaidom na Kalamunu, gde su Hezbolah i Sirijska arapska armija, žestokom akcijom primorali teroriste da prihvate povlačenje autobusima prema Idlibu. Scene trijumfa Hezbolaha na Kalamunu, možete da pogledate OVDE.
Ipak, ovaj scenario je malo verovatan, pošto teroristi Islamske države nemaju gde da se povuku, a sirijske vlasti im do sada nikada nisu garantovale siguran prolaz preko svoje teritorije. 

Libanski mediji dodaju i da je moguće da će u operacijama Libanske armije učestvovati i Hezbolah, ali sa sirijske strane granice, što je, takođe, malo verovatno, ukoliko uz libansku vojsku stanu i američki specijalci i avioni, iako je i sam Hezbolah ranije najavljivao ovu ofanzivu. Prema ranijim navodima Hezbolaha, operacije protiv Islamske države u Libanu su nekoliko puta odlagane usled nepripremljenosti regularnih vojnih snaga te zemlje za ozbiljnu ofanzivu.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ulazak Hezbolaha u glavi štab terorista sirijske Al Kaide na Kalamunu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA