Najnovije

Amerika oterala ustaše iz Knina?!

Činjenica da Marko Perković Tompson, jedan od "perjanica" ustaškog revizionizma u Hrvatskoj, ove godine nije nastupao u Kninu, a zatim i da se na centralnoj svečanosti na Tvrđavi mogla čuti iznenađujuće umerenija retorika državnog vrha Hrvatske, obeležili su ovogodišnju proslavu "Oluje" u Kninu.

Kolinda Grabar Kitarović na proslavi u Kninu (Foto: Jutjub)

Kada se ovom podatku doda i činjenica da je novi gradonačelnik Knina Marko Jelić izjavio da "ne vidi razlog zašto se ne bi poklonio i srpskim žrtvama u vojnoj akciji 'Oluja'", ali i da je prvi put za 22 godine koliko Hrvatska slavi ovaj datum, policija nikada nije bila revnosnija, pa je bez pardona u Kninu hapsila sve koji bi uzvikivali ustaške parole, nameće se pitanje da li su to "neki novi vetrovi" zaduvali Hrvatskom.
Čelnici vodećih srpskih organizacija i partija u ovoj državi ističu da je upravo to utisak koji se stiče posle godišnjice "Oluje" u Kninu.
- I organizacione pripreme, ali i podgrevanje atmosfere ove godine su bez sumnje mnogo nižeg intenziteta nego do sada, a taj niži intenzitet je potvrđen i samom atmosferom u Kninu, kao i obraćanjima zvaničnika iz vrha vlasti. Očigledno je da su i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković odlučili da "spuste loptu" svesni da ovakvi događaji podstiču pogoršanju odnosa i unutar Hrvatske, ali i između Hrvatske i Srbije. Nadam se da je to posledica razvijanja svesti da dosadašnja praksa komemoracija i obeležavanja nekih datuma, umesto da smiruje, samo rasplamsavala mržnju i unutar države, ali i regije - ocenjuje Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća.
On objašnjava da je to posebno vidljivo u aktivnostima Plenkovića.
- On će ostati upamćen kao premijer koji ne šalje negativne poruke - ocenjuje Pupovac.
I Veljko DŽakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma, nema dileme da je ovogodišnje obeležavanje "Oluje" najmirnije do sada, ali tvrdi da je to posledica pritisaka koje Hrvatska trpi ne samo od EU, već i Amerike.
- Nemam dilemu da je Plenković svestan sve većih i pogubnijih podela unutar same Hrvatske, ali sam uveren da je ublažavanje retorike zapravo posledica pritisaka SAD i EU koje su očigledno shvatile da su preterale sa dosadašnjom stavom o "Srbima kao jedinim lošim momcima" - ističe DŽakula.
Obojica su saglasni da će na ovaj način značajno biti relaksirani budući razgovori i pregovori zvaničnog Zagreba i Beograda.

DŽakula: Nisam se pokajao

Veljko DŽakula je za sada jedini Srbin koji je prisustvovao proslavi "Oluje". Ove godine nije bio, a kaže da se nije pokajao što se 2012. odazvao pozivu bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića.
- Josipović je imao plemenitu ideju da se procesuiraju svi odgovorni zbog zločina nad Srbima, a ja sam otišao ne da bih slavio "Oluju", već da bih upravo ukazao na to da su Srbi u "Oluji" počišćeni. Nažalost, sami smo krivi što sve ove godine naričemo nad svojom sudbinom umesto da presavijemo papir i podnesemo krivične prijave za zločine koji su tada počinjeni - naglašava DŽakula.
Pročitajte OVDE sve o paklenom planu HDZ.
Izvor: Vesti.online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako su mediji preneli atmosferu izjave i analize u vezi sa ovogodišnjim obeležavanjem "Oluje" u Kninu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA