Najnovije

KURDI ZAHTEVAJU OD AMERIKANACA: Aasadove snage moraju biti zaustavljene na bilo koji način!

Kurdske takozvane "Sirijske demokratske snage" (SDF) optužile su sirijske vlasti da ometaju njihove vojne operacije u Raki.

Kurdsko-američka koalicija (Ilustracija: Pravda)

Kurdi su ovaj problem izneli tokom sastanka sa predstavnicima američke koalicije, prenela je kurdska agencija Ara. Kako se navodi u izveštaju, visoki predstavnici SDF-a razmatrali su sa svojim američkim mentorima o mogućim načinima za sprečavanje remetilačkih aktivnosti koje vrše snage lojalne Damasku.  - Ovo je jedan o najvećih izazova sa kojima se suočavamo. Stoga, međunarodna koalicija mora da uradi šta god je potrebno kako bi odvratila sirijski režim od prelaska federalne granice, izjavio je za Aru jedan od visokih funkcionera SDF-a koji je učestvovao na sastanku.
Kurski mediji koji su preneli ovu vest izostavili su da preciziraju na koji način Sirijska arapska armija ometa američko-kurdske operacije u Raki, što je naročito interesantno, pošto je glavnica sirijskih snaga danas prešla međupokrajinsku granicu i zauzela dva grada na severu susedne pokrajine Deir Ez Zor, o čemu više možete da pročitate OVDE.  Takozvane "Sirijske demokratske snage" (SDF) su kurdska vojno-politička organizacija, koja je, zajedno sa svojim vojno-operativnim krilima JPG i JPDŽ (muški i ženski oredi "Narodnih zaštitnih snaga"), osnovana 2015. pod patronatom Vašingtona. Organizacija je najvećim delom formirana od bivših pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) koju Turci smatraju terorističkom organizacijom. Američko-kurska koalicija vodi Bitku za Raku već više od dva meseca i zauzela je, otprilike, tri četvrtine grada. Glavno oružje koje koriste opkoljeni teroristi su snajperi i samoubilačka vozila. Jedan od takvih samoubilačkih napada danas je zabeležen izbliza, a kamerman je samo čudom izvukao živu glavu:
A ovako Kurdi "pecaju" snajperiste ID-a: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ženski odredi (JPDŽ) u ovom ternutku imaju najveći broj snaga na prvim linijama fronta u gradu Raki. Ovu odluku doneli su američki stratezi, kako bi ponizili troriste
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA