Najnovije

SASTANAK O KONTRAMERAMA: Hrvati, crno vam se piše!

„Ukoliko ne povuku odluku o povećanim taksama na voće i povrće, Beograd će sa ostalim državama iz regiona primeniti svoje kontramere”, kaže Rasim LJajić

Rasim LJajić (Foto: mc.rs )

Hrvati nagrabusili! Osim svojevrsnih kontramera koje je naša država uvela Hrvatskoj kao odgovor na povećanu taksu za voće i povrće koje im šaljemo, danas im šest država regiona, uključujući i Srbiju, šalje zvaničan dokument tim povodom, a isti prosleđuje i Evropskoj komisiji. Ako ovo ne upali, Srbija priprema značajne mere protiv Hrvatske.
Kako poručuje ministar trgovine Rasim LJajić, zbog povećanih taksi za uvozno voće i povrće, sa 12 na 270 evra od strane Hrvatske, počinje burna reakcija.
- Na današnjem sastanku u Sarajevu, kome će prisustvovati naši i zvaničnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova, utvrdićemo zajedničke zaključke, te ih uputiti pre svega hrvatskoj vladi od koje očekujemo da preispita mere koje je donela, kao i Evropskoj komisiji. Ako pak to ne da rezultate, onda će sve države sprovesti kontramere prema Hrvatskoj - ističe LJajić.
I Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, oštro je prokomentarisao da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.
- Mere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona nego i za Tursku i još neke zemlje - napomenuo je on.
Istovremeno, Srbija je već počela sa primenom svojevrsnih kontramera, što je neposredno potvrdio i naš ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je poručio da Srbija sprovodi svoje mere u cilju zaštite države.
- Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države - rekao je Nedimović.
Naime, naša država je od petka, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana, te tokom tog period komšijska roba ne može stići na rafove prodavnica, zbog čega će veći njen deo i propasti. To bi pak Hrvatsku moglo da košta čak 10 miliona evra na godišnjem nivou.
- Ako naša država zadržava njihove proizvode 30 dana, to će poremetiti snabdevanje u Srbiji i isprazniti rafove sa prehrambenim proizvodima iz Hrvatske. Ukoliko se te mere odnose na sve poljoprivredno-prehrambene proizvode, na vrednost uvoza od 120 miliona evra godišnje to je direktan gubitak u izvozu od 10 miliona evra Hrvatskoj - ocenjuje Miroslav Zdravković, urednik portala „makroekonomija”.
Kako dodaje, naša država u svojim rukama ima još mehanizama, te bi tako mogla da zabrani izvoz šećerne repe i suncokreta, čime bi se pogodile hrvatske šećerane i uljare.
- S druge strane, naš izvoz voća i povrća i drugih proizvoda je zanemarljiv i kod nas šteta može da bude znatno manja. Precizno može da se izmeri kod pojedinačnih sezonskih proizvoda, ali je to red veličina od tek nekoliko miliona evra - zaključuje Zdravković. Pogledajte OVDE kakve optužbe na račun Rusije je izneo Trampov savetnik. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Hrvatska blokirala granicu sa Srbijom:

Bonus video

Hrvatska povećala uvozne takse na voće i povrće:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA