Najnovije

ZAKULISNE RADNJE KIJEVA I ZAGREBA: Planiraju proterivanje Rusa?!

Članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine predstavili su Kijevu "hrvatski model uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije".

Pakleni plan (Foto: Predsednik Ukrajine)

Hina javlja da su članovi te radne grupe na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kazali da ta zemlja ništa ne čini mimo procesa iz Minska i da "nema nikakvu skrivenu agendu".
"Predstavili smo naša iskustva u sprovođenju demilitarizacije prostora, uspostavljanju prelazne policije, primeni amnestije, održavanju lokalnih izbora, ukratko - uspostavi normalizacije života", kazala je predsednica radne grupe Vesna Škare Ožbolt. 
Član radne grupe Joško Morić je naveo da je dvodnevna poseta Kijevu održana u skladu s činjenicom da je, "s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a sa druge strane da su predsednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske i kancelarka Nemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto veruju da mirno rešenje problema nema alternativu". 
"Mi nismo bili u Kijevu sa skrivenim namerama... ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo da radimo i govorimo i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu", kazao je Morić. 
Državna sekretarka u ministarstvu Zdravka Bušić takode je rekla da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska "nema nikakvu skrivenu agendu" i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliko interesovanje u UN radi rešavanja problema od Gruzije do Sirije. 
Podsetimo, u junu se hrvatski premijer Andrej Plenković sastao u Zagrebu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom. 
Plenković je rekao da je ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ugroženih područja te zemlje na osnovu iskustva koje je Hrvatska imala nakon, kako je rekao, "velikosrpske agresije devedesetih godina". "Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije devedesetih godina, imala je okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i stoga u ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integriše svoje teritorije u ustavnopravni poredak", naveo je Plenković. Pogledajte OVDE kako su Hrvati sklonili Tita sa trga. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako izgleda ukrajinska propaganda:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA