Najnovije

ANALITIČAR OTKRIVA: Evo zašto Kolinda zaista ide u Moskvu!

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative izjavio je da najavljenu posetu hrvatske predsednice Kollinde Grabar Kitarović Rusiji i njen susret sa predsednikom Vladimirom Putinom treba posmatrati kao opipavanje pusla Moskvi - procene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smeru će ići rusko-srpski odnosi.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Jutjub)

Proroković je za portal Sputnjik rekao da sve što se tiče te posete treba sagledavati u kontekstu odnosa između Rusije i NATO, a ne u kontekstu odnosa Rusije i Hrvatske.
- Takode, sasvim je moguće da Grabar Kitarovićeva bude osoba koja će preneti odredenu poruku Putinu. Na primer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će verovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju - navodi Proroković.
Podsetio je da je Kitarović ranije bila pomoćnik generalnog sekretara NATO i dodao da je cela ta priča, kako je rekao, pokušaja vršenja pritiska na Rusiju ili dolaženja do određenih podataka u tom kontekstu.

Hrvatska za obnovu ekonomske saradnje

Naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko podseća takođe da su Moskva i Zagreb dobro sarađivali tokom dvehiljaditih, ali da je Zagreb zauzeo više neprijateljski stav posle dešavanja u Ukrajini i na Krimu.
Međutim, dodao je, kako vreme prolazi, hrvatski političari postaju svesni da bez obzira na konfrontaciju između Rusije i NATO, njihova zemlja mora da zarađuje pare i zato žele da obnove ekonomsku saradnju sa Moskvom.
Konstatuje da je prerano govoriti da li će nakon posete hrvatske predsednice Moskvi doći do normalizacije odnosa.
- Ne isključujem da Grabar Kitarović želi da se prilagodi novim okolnostima i da poboljša odnose sa Moskvom, pre svega iz ekonomskih razloga. Jednostavno, uloga ove zemlje u EU je minorna, i zato ona mora pre svega da gleda sopstvene interese - smatra Pivovarenko.
Zagreb je, kaže, zabrinut zbog činjenice da će susedna Srbija dobiti migove-29, dok hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima samo migove - 21.

Izjednačavanje vojnih potencijala

- Okolnosti su takve da Hrvatska mora da modernizuje svoje avione, a sećamo se kako se završila modernizacija u Ukrajini, koja je praktično ostavila ovu zemlju bez vazdušne flote. Hrvatska bi mogla da nabavi polovne borbene avione F-16, ali i to bi bilo veliko opterećenje za njen budžet - napominje Pivovarenko.
Dakle, zaključuje on, Grabar Kitarović želi da zna šta treba da uradi njena zemlja kako bi izjednačila vojne potencijale na Balkanu, i želi da zna u kojem se pravcu razvijaju rusko-srpski odnosi, jer je Zagreb pre svega zainteresovan za, tvrdi, "evroatlantizaciju" Balkana.
Grabar Kitarović je ranije najavila da će tokom predstojećeg susreta sa ruskim predsednikom razgovarati "o rusko-srpskoj vojnoj saradnji".
- Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsednicom - zapitala je. Pogledajte OVDE sa kakvim problemima se suočava hrvatska diplomatija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledao skandal sa čokoladicama:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA