Najnovije

NATO U STANJU NAJVIŠE UZBUNE: Putin doveo na granicu 100.000 vojnika, otvara se Istočni front (VIDEO)

Međunarodna zajednica i NATO su u stanju najviše uzbune zbog vojnih vežbi „Zapad 2017“, koje Rusija organizuje 14. septembra.

Ilustracija (Foto: RIA)

Vojne vežbe obuhvatiće i teritoriju Belorusije, kao i Kalinjingrada ruske eksklave u srcu istočne Evrope, ali i Sankt Peterburga i regiona Pskov, saopšilo je Rusko Ministarstvo odbrane. Jedna od glavnih svrha vežbe biće simulacija scenarija u kojem lažne države Vejšnorija (severozapadna Belorusija), Vesbarija i Lubenija (delovi Litvanije i Poljske) izazivaju sukobe i „podstiču neslogu“ u regionu.
NATO i zapadni saveznici procenjuju da će Vladimir Putin poslati barem 100.000 vojnika na ovu vežbu, dok je Moskva saopštila da ukupan broj trupa neće prelaziti 13.000. Bečki sporazum iz 2011. zahteva da OEBS pošalje posmatrače ukoliko broj vojnika prevazilazi 13.000. Iz sedišta NATO su poručili da će poslati trojicu posmatrača u region, ali istovremeno izrazili zabrinutost oko „daleko većeg opsega ruske akcije“.

Hladnoratovsko nasleđe, Putinov „trojanac“ i „NATO koji se preznojava“

Tokom hladnog rata, „Zapad“ je bio najveća vežba Sovjetskog saveza koji je uključivao prema procenama od 100.000 do 150.000 ljudi. Nakon raspada SSSR-a, projekat je oživljen 1999. godine i od tada se održava svake četiri godine.
„Dojče vele“ je u svojoj analizi dodao da je hladnoratovski „Zapad“ dobro „preznojio „NATO“. U prilog tom zapažanju ide i reakcija SAD.
Amerika se pridružila baltičkim zemljama i izrazila svoju zabrinutost povodom vežbe „Zapad 2017“. General Ben Hodžes, zapovednik američkih snaga u Evropi, prošlog meseca je izjavio da su „američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini veoma zabrinuti zbog ove vežbe, koja bi mogla da bude ‘Trojanski konj’, s ciljem da se u Belorusiji ispostave velike količine opreme“.
Najveći strah NATO je da Rusi zapravo ne koriste vojnu vežbu „Zapad 2017“ kako bi za sobom ostavili trupe i vojnu opremu u Belorusiji.
– Ruski vojnici koji učestvuju u vežbi na teritoriji Belorusije imaju kartu u jednom pravcu – rekao je ministar odbrane Estonije Magnus Tsahna za „Rojters“.

Stanovništvo je potpuno opušteno

Ipak, stanovništvo baltičkih zemalja ne oseća nikakav strah. „Politiko“ prenosi impresije letonaca, Estonaca i Litvanaca koji žive u pograničnim mestima:
– Previše se o tome priča u medijima. Političari su ti koji unose strah od navodne ruske agresije. Mi sa Rusima živimo mirno i u slozi. Ako ne daj Bože zaista dođe do nečega, imamo NATO da nas brani – kažu rezidenti baltičkih zemalja.
Smirena reakcija stanovnika u potpunoj je suprotnosti sa izveštajima posmatrača iz Brisela.
– Blizina tolikog broja ruskih vojnika samoj granici NATO zemalja je alarmantna. Tokom vežbe „Zapad 2017“ ne možemo isključiti mogućnost pretnji po baltičke zemlje, uključujući agresivnu propagandu i lažne vesti, kao i manipulaciju javnim mišljenjem i sajber-napade – navodi se u izveštaju.
Belorusija je otvorila svoja vrata za sve posmatrače iz baltičkih zemalja u cilju, kako su poručili iz Minska, „razbijanja mita i neosnovane histerije“.
Rusko Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo te tvrdnje, nazvavši ih „lažnim optužbama“.
– Samo maliciozni faktori mogu da komentarišu kako je odbrambena vežba Zapad 2017 zapravo poligon za invaziju na Poljsku, Litvaniju ili Ukrajinu – kratko je saopšteno iz Ministarstva.

Test za Alijansu

Istorijski gledano, Baltik je nekoliko puta bio u sličnom strahu od Rusije. Najsvežiji primer datira iz 2014. godine i aneksije Krima, ali i nakon krize u Gruziji i otcepljenja Abhazije i Južne Osetije 2008. NATO posmatrači i eksperti iz Vašingtona i Londona tada su alarmirali svetsku javnost i ukazali na opasnost od sličnog scenarija u baltičkim zemljama, do kojeg ipak nije došlo.
– Rusija ne organizuje defanzivne peracije, već ofanzivne preteće manevre, čime testira ozbiljnost i rešenost NATO alijanse u odbrani sopstvenih članica – tvrdio je za NBC DŽonatan Ejal, međunarodni direktor tink-tenka zanimljivog imena „RUSI“ iz Londona.
Američka vojna korporacija RAND je u svom istraživanju istakla da NATO nije u stanju da odbrani svoje najranjivije članice od ruske pretnje, i napominje da su poslednje tri vojne akcije ruske vojske bile zamaskirane pod plaštom vojnih vežbi.
– Ruskoj kopnenoj vojsci trebalo bi 60 sati da umaršira u estonsku prestonicu Talin. Ukoliko Rusija zaista želi da testira strpljenje NATO, onda Alijansa mora da aktivira Član 5 o zajedničkoj odbrani. U suprotnom, to bi i zvanično označilo krah kredibiliteta NATO – piše u istraživanju RAND korporacije.
SAA u operaciji eliminisanja zaostalih džihadista u Deir Ez Zoru možete pogledati OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA