Najnovije

Rusi besni na hrvatsku kompaniju: Ova prevara je neviđena i bez presedana, sledi...

Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanka Herman Gref ocenjujući Agrokorov slučaj prevarom bez presedana.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Iz Sberbanke podsećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanki 1,1 milijardu evra, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u avgustu Sberbanka u Hrvatskoj pokrenula kazneni postupak protiv osnivača i većinskog deoničara Agrokora Ivice Todorića. Sberbank planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenosi agencija Tass i drugi ruski mediji. - Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru - rekao je Gref. Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "ka odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izveštaje".
Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vreme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbank s slučajem Agrokor baviti detaljno. - Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Putem suda vratićemo naš novac, ali to može da potraje -rekao je Gref. Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namerava da više finansira Agrokor.
- Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima -dodao je šef Sberbanka. Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prevarom.
- Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja - rekao je Gref, a prenose ruski mediji. Kako treba postupati sa batinašima vladajuće stranke pogledajte OVDE. Izvor: Hina/Vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najava antirežimskog protesta u subotu u Beogradu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA