Najnovije

SPREMA SE VELIKA OPERACIJA NA SEVERU: Rusija, Iran i Turska napravili dogovor protiv zajedičkog neprijatelja (MAPA)

Više medija na Bliskom istoku tvrdi da se priprema dogovor Rusije, Irana i Turske oko deeskalacije provincije Idlib koja je trenutno podeljena između proturskih frakcija u tzv. Slobodnoj sirijskoj armiji i terorista Hadžat Tahrir Al Šam.

Ilusttracija (Foto: Jutjub)

Borci Hadžat Tahrir Al Šama suu glavna prepreka miru u Idlibu. Ova organizacija je u nedavnom sukobu sa drugim grupama u severnoj sirijskoj provinciji odnela pobedu i sada je dominantna ratna frakcija među teroristima. Hadžat Tahrir al Šam, nekadašnji Al Nusra front, odbija svaki dogor sa sirijskim vlastima. Prema navodima medija,  pre postizanja dogovora o deeskalaciji potrebno je poraziti HTŠ za šta interes imaju sve ostale strane u sukobu. Isti izvori navode da bi slamanje HTŠ podržale iz vazduha i dostavom oružja Rusija i Turska a da bi trupe za  borbu činili borci tzv. Slobodne sirijske armije koji žele dogovor.

Sa predstojećim napadom na HTŠ  dovodi se u vezu i razmeštanje ruskih trupa na severu Hame o čemu više možete saznajti OVDE. Ipak, neki smatraju da su Rusi tu da spreče napad HTŠ na pretežno hrišćanske gradove u tom delu Sirije. Lokalno stanovništvou Idlibu nije naklonjeno HTŠ i često protestvuje protiv ove terorističke grupe koja je ispostava Al Kaide. SAA sprema treću fazu ofanzive u Deir Ez Zoru a više o tome saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonos vudeo

Borbe tzv. Slobodne sirijske armije protiv SAA u pustinji Badia pre  dva meseca.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA